Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 10. јун 2012.

ЕВРОПСКА АЛИЈАНСА ЗА НЕДЕЉУ




Европска алијанса за недељу је мрежа од преко 65 цивилних, друштвених организација, синдиката и верских заједница која је фокусирана на заштиту нерадне недеље и достојанственог радног времена. Преносимо ОСНИВАЧКУ ИЗЈАВУ ове организације :
ОСНИВАЧКА ИЗЈАВА
којом се успоставља ЕВРОПСКА АЛИЈАНСА ЗА НЕДЕЉУ
"Заједно за достојанствено радно време"
Поштени и праведни услови рада:
Сваки радник има право на услове рада који поштују његово или
њено здравље, сигурност и достојанство.
Сваки радник има право на ограничење најдужег трајања радног времена,
право на периоде дневног и недељног одмора и право на плаћени годишњи одмор.
Члан 31 Повеље о основним правима Европске уније
Недеља слободна од рада и достојанствено радно време од највеће су важности за грађане широм Европе. Ми, потписници овог документа, верујемо да грађани Европске уније имају право на достојанствено радно време које у правилу искључује рад касно увече, ноћу, на државне празнике и недељом. Верујемо да законодавство и праксе на нивоу ЕУ и држава чланица требају више штитити здравље, сигурност и достојанство свих, те да морају пажљивије промовисати помирење радног и приватног живота. Верујемо да је потребно ојачати социјалну кохезију на нивоу Европске уније.
РИЗИЧНИ УСЛОВИ РАДА
Емпиријска истраживања доказују да нетипично радно време узрокује де - синхронизацију друштвеног ритма, што има озбиљне негативне последице на здравље и безбедност радника. Неодрживи обрасци радног времена (непредвидљиво радно време са чекањем на позив, испрекидани радни сати, рад у сменама, недруштвен радно време као што је рад ноћу или викендом) може узроковати повећани стрес и болести, као и тенденцију изостајања с посла повезану са снажним осећањима недостатка контроле и утицаја на сопствени рад и живот. Људи најчешће раде недељом или у нетипично радно време због финансијске нужде а не због сопственог избора. Неодрживи обрасци радног времена, посебно они који не дозвољавају довољну количину радних сати, главни су узрок растућег броја радника са ниским примањима у Европи.
ПОМИРЕЊЕ РАДНОГ, ПОРОДИЧНОГ И ЛИЧНОГ ЖИВОТА
Недељом су родитељи и деца у могућности проводити време заједно. Школе су на тај дан затворене. Према Директиви ЕУ о заштити младих људи на раду, недеља је већ призната као недељни дан одмора за децу и младе у ЕУ. Дугачко или нередовно радно време такође отежава радницима уживање у примереном породичном животу и помирење између рада и дужности према деци и другим зависним лицима.
Социјална кохезија
Недеља слободна од рада традиционално подржава независност особе од животног стила који је вођен искључиво економским мотивима. Из односа према раду недјељом може се видети каква је организација времена од стране државе и друштва. Не занемарујући чињеницу да постоји потреба за пружањем одређених основних услуга од општег јавног интереса, као што су хитне интервенције, полиција и здравствена служба, заједнички недељни дан одмора ствара потребан оквир колективног временског ритма у свим државама чланицама ЕУ. Заједнички недељни дан одмора служи јачању социјалне кохезије у нашим друштвима. Само добро заштићен заједнички недељни дан одмора омогућава грађанима пуно учешће у културном, спортском, друштвеном и верском животу, потрагу за културним уздизањем и духовном добробити те бављење волонтерским радом и друштвеним активностима. Без овог дана, сви ови облици друштвене интеракције и провођења слободног времена били би угрожени.
РЕЗОЛУЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ АЛИЈАНСЕ ЗА НЕДЕЉУ
Европска алијанса за недељу:
- Подржава заштиту здравља и безбедности радника и њихово право на ограничење најдужег трајања
радног времена и право на период недељног одмора које у правилу подразумева недељу,
- Подржава поштовање колективних уговора који обухватају и организацију рада, а који
представљају темељ друштвеног уговора у модерном европском друштву,
- Упозорава на растући економски притисак који поткопава националне регулативе на подручју
услова рада,
- Обавезује се бранити и промовисати недељу слободну од рада и достојанствено радно време,
- Захтева од институција ЕУ да штите принцип недеље као заједничког дана недељног одмора у ЕУ,
- Захтева од ЕУ да европско законодавство и правила заједничког тржишта ефикасније гарантују средишње место здравља и безбедности, равнотеже радног и приватног живота и социјалне кохезије, путем покретања релевантних иницијатива за осигурање недјеље слободне од рада и достојанственог радног времена,
- Позива владе држава чланица да преузму своју одговорност за унапређење и примену у пракси
постојећег законодавства и пракси, као и за поштовање колективних уговора.
ПОЗИВ НА УДРУЖИВАЊЕ СНАГА
Европски савез за недељу:
- Позива целокупно цивилно друштво (породичне, спортске организације и друге), националне и локалне савезе за нерадну недељу, синдикални покрет и социјално одговорне послодавце, цркве и верске организације да се придруже овом Савезу и делују на подручју унапређења заштите недеље слободне од рада и достојанственог радног времена,
- Позива све демократске политичке странке да подрже ову акцију и предузму потребне кораке кроз демократске институције и медије како би промовисале заштиту недеље слободне од рада и достојанственог радног времена.
Брисел, 18. фебруара 2011.
Преузето са сајта:
http://www.europeansundayalliance.eu/site/foundingstatement/textofthefou...
http://www.europeansundayalliance.eu/site/home

Нема коментара:

Постави коментар