Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 8. јун 2012.

Губимо хришћанску демократију у Европској народној странци


http://www.epp.eu/grfx/logoEppNew.png


Ми губимо хришћанску демократију у Европској народној странци – и ми морамо да вратимо европске хришћанске демократе у хришћанско-демократску идеологију
Биће објављен извештај на Yelow Stars вебсајту током месеца који ће читаоцима укратко објаснити шта је хришћанско-демократска идеологија... и ово ће бити основни оквир по коме ће се странке и људи који себе називају ,,хришћанско-демократским'' ценити. Тако, после мини-прегледа литературе, могу рећи да је материјал о хришћанској демократији или сакривен, или тешко доступан или слабо дебатован у САД. Иако се тврди да хришћанско-демократски покрет манифестује у различитим облицима у зависности од локалних услова, постоји основна идеологија, као што је вредност свих људских бића, која га одваја од других идеологија, као што је амерички конзерватизам. Ово је важно приликом раздвајања жита од кукољи, као приликом утврђивања која је европска политичка странка заправо хришћанско-демократска и колико је дубоко Европска народна странка назадовала.
Једна таква процена је управо Франка Фратинија, који је такође велики део Forza Italija, koja има чланство у Европској народној странци, ,,хришћанских демократа'' на европском нивоу... Када су MEPови Forza Italiaе пуштени у ЕНС 1998., ово је изазвало пометњу међу хришћанско-демократским странкама које су се држале суштине хришћанско-демократске идеологије. Ставови FI и њихових пајташа (CDU Немачке) су сличнији америчком конзерватизму него хришћанској демократији. Могу ли препорућити чланак који описује начин на који се FI ушуњала у EНС – Давид Ханлијев ,,Хришћанска демократија и парадокси европеизације: Флексибилност, употпуњавање и домунђавање'' (У ,,Партијског полиици'', 2002; том 8, број 4, стр. 463-481).
Овај извештај такође описује како је ЕНС трампила хришћанско-демократску идеологију за ,,победу над социјалистима'' у Европском парламента. Ова издаја је озледила хришћанско-демократске покрете у Европи тако што су настале дубоке поделе. Такође, постоје везе са политиком америчког конзервативизма, која се манифестује кроз Републиканску странку, у којој се огледа политика која се недавно адаптирала или се разматра на европском нивоу, као и на државном. На пример, однос према Ромима је сличан према камповима бескућника овде у САД: полиција уђе и истера ту насељене, неке похапси и уништи камп.
Будућност – ако је на неки начин не зауставимо – је за замену хришћанско-демократске идеологије на европском нивоу са идејама из америчког конзерватизма и чак нео-конзерватизма. Хришћанска демократска идеологија је најјача у Латинској Америци и заправо расте у местима као што је Канада и чак ВБ. Хришћанска демократија и амерички конзерватизам НИСУ исто и међу њима постоје бројне разлике. Пошто су амерички конзервитизам и нео-конзервитизам дискредитовани овде у САД, труд нас који смо се повиновали хришћанској демократији и који желимо да видимо како амерички конзервитивизам нестаје из Европе и више не квари европска друштва може постати нешто лакши...
Моја је нада и искрена молитва да ће ови папири помоћи да се људи покрену, посебно они који су забринути за хришћанско-демократски покрет, на то да ми МОРАМО вратити европске хришћанске демократе на пут хришћанске демократије. Наш цео свет и будућност Европе зависе о томе. МИ можемо раширити реч за поновно освајање хришћанске демократије и ми морамо тежити томе.
 Yellow Stars Euroblog
 http://blog.yellow-stars.com/2008/05/frattini-epp-and-christian-democracy.html
Превод Бојан Теодосијевић

Нема коментара:

Постави коментар