Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 8. јун 2012.

Српски демохришћани између политике и егзотике





Демохришћани немају неку посебну политичку традицију у Србији, али политички и либерални конзервативизам итекако има. Та реч-конзервативац - данас има најнегативније могуће значење иако представља један сасвим легитиман политички израз. Демохришћани су заправо конзервативци, јер зеле очувати оно добро и вредно из прошлости али и бити отворени за ново и тежити одмереном и сигурном напретку државе и друштва. У том смислу није реч о неком назадњаштву и мраку средњег века, сто се под конзерватиним опцијама подразумева.
Демохришћани нису никаква верска секта, нити политички скуп нароцито побожних људи, који желе да владају, већ људи који желе очувати елементарне и најосновније хришћанске вредности и традиције, социјално заштитити социјално угрожене слојеве друштва и осигурати демократски организовану државу и њен развој. Демохришћани смо зато сто смо Хришћани (више конфесија) или бар покушавамо то да будемо. Демохришћанин може бити и римокатолик, протестант и православан, а без губљења свог верског наслеђа, традиције, идентитета и особености. Тај политички израз је могућ на основу заједничких традиционалних вредности и хришћанског Истока и хришћанског Запада. Демохришћани не желе да се мешају у уско црквена питања, литургијска, канонска питања, саборске одлуке, питања међицрквеног или међурелигијског дијалога, јер то није њихов домен деловања. Њихов домен деловања јесу социјалних питања и колико је то могуће исправљање друштвених неправди и решавање проблема тзв. малих људи - радника, бескућника, незапослених, инвалида…
У српским условима то није ни развој протестантске радне етике, нити ослањање на Социјално учење РКЦ, јер су Срби већински православни народ. Реч је о оживљавању старе и богате традиције тзв. хришћанског социјализма, која је постојала међу православнима (нарочито Русима), а који има две основне компоненте:
- слободу и достојанство човекове личности као Образа и Подобија Божијег
- социјална заштита угрожених
Знамо да реч “социјализам” асоцира на СФРЈ и “реал социјализам” али та традиција постоји веома дуго и као таква супростављена је атеистичком социјалзму из разумљивих разлога. Хришћански социјализам је заправо хришћанска социјална етика. Те идеје баштинимо ми српски хришћански демократи/демохришћани, који те идеје желимо да реафирмишемо и применимо на један модеран и савремен начин у ХХI веку, кроз политички концепт хришћанске демократије који је постојао и постоји у многим земљама Европе, Латинске Америке и другим земљама сиром планете…
Сматрамо демократско уређење најадекватнијим. Демократија није идеално уређење, нити коначан и завршен концепт. Демократски систем је добар, уколико се на добро користи. Све може бити на употребу и злоупотребу, па тако и демократија. На њу гледамо као уређење у којој грађани могу слободно да партиципирају у власти, да спрече концетрацију моћи и неограничену власт мањине, систем које може омогућити владавину закона, смањивати разлике између богатих и сиромашних, заштитити основна људска права и достојанство и неприкосновеност човекове личности… Демократија, за демохришћане није циљ, већ само средство за остваривање ових вредности.
Желимо савремену државу Србију, као хришћанску, социјалну и демократску земљу, свесну свог националног и културног идентитета, која живи у миру са свим својим суседима.

  Владимир Марјановић

Нема коментара:

Постави коментар