Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 1. децембар 2012.

DHSS traži formiranje anketnog odbora zbog ubistva gardista

Demohrišćanska stranka Srbije predala je danas Skupštini Srbije predlog odluke za formiranje ankentnog odbora koji bi radio na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ubistvo gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu Karaš na Topčideru kao i političke pozadine tih ubistava.
DHSS traži formiranje anketnog odbora zbog ubistva gardista Poslanica DHSS Olgica Batić rekla je na konferencija za novinare u Skupstini Srbije da se nada da će parlament imati snage da donese takvu odluku o formiranju anketnog odbora kako bi se ispitala uloga svih činilaca u skrivanju istine povodom ubistva budući da su se tokom, kako je rekla, osam godina duge istrage desili brojni propusti.

Ona je navela da bi taj anketni odbor između ostalog trebalo da utvrdi zašto nije radio video nadzor u vojnom objektu Karaš, zašto je jednu od pušaka sa lica mesta nosio, pa potom vratio svedok Ivan Pavlović, ko je odgovoran što nije zakrpljena rupa na ogradi u neposrednoj blizini mesta gde su gardisti ubijeni.

Prema njenim rečima, anketni odbor treba da utvrdi i ko je odgovoran za vršenje uviđaja, kako je moguće da su se pojedini tragovi pronalazili danima posle ubistva gardista i da se čaure koje se nalaze na stazi pronađu tek tri dana posle ubistva a istražnom sudiji predaju dva dana kasnije.

Potrebno je utvrditi, kako je naglasila, zašto su načinjeni propusti u postupku obdukcije kao i zašto je tek prilikom reobdukcije utvrđen karakter rana.

Ona je upitala i kakvu ulogu ima Đorđe Trifunović predsednik nekadašnjeg Vrhovnog vojnog suda koji je, kako je navela, plasirao drugu verziju iz vojne istrage prema kojoj je gardista Dragan Jakovljević samoubica i ubica.

Ona smatra da anketni odbor treba da utvrdi i ko je sve mogao da uđe u vojni objektat Karaš, ko se sve tamo krio, koliko tajnih ulaza ima i da li se jedan od njih nalazi u neposrednoj blizini ubistva gardista.

Batić je upitala i ko je činio obezbeđenje Ratka Mladića u vreme ubistva gardista i gde se ono nalazilo u vreme ubistva kao i gde se Mladić nalazio u to vreme i na osnovu kojih činjenica je Florens Artman tvrdila da se Mladić krije u Karašu.

Ona je upitala zbog čega pravosudni organi Srbije odbijaju da saslušaju Mladića o tim činjenica i zašto istraga još uvek traje.
Gragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su mrtvi 5. okrobra 2004. dok su služili vojni rok u Gardijskoj brigadi u kasarni "Karaš" na Topčideru. Tužilaštvo je utvrdilo da se radi o ubistvu, a ne nesrećnom slučaju, kako se prvobitno pretpostavljalo, ali još nije utvrđeno ko je odgovoran za zločin.

 http://www.pressonline.rs/info/hronika/253755/dhss-trazi-formiranje-anketnog-odbora-zbog-ubistva-gardista.html

Нема коментара:

Постави коментар