Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 3. децембар 2012.

"Jaka Merkelova, jaka Nemačka"

Hanover -- U Hanoveru je počeo 25. savezni kongres Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, na kome će dominirati teme vezane za privredu.
Angela Merkel (Foto: Beta/AP)
Angela Merkel (Foto: Beta/AP)
Raspravljaće se o poreskoj politici, pitanju kvota žena u privredi i biće izabrano novo vođstvo.
Ponovni izbor Merkelove - koja je od 2000. godine na čelu CDU - skoro je izvestan, smatraju analitičari, ukazujući da je ovo kongres na kome će partija dati ''vetar u leđa'' demohrišćanima u Donjoj Saksoniji, gde se u januaru održavaju pokrajinski izbori, kao ''štih proba'' pred savezne izbore, najavljene za septembar 2013.

Kongres se održava pod motom ''Jaka Nemačka. Šanse za sve'', a osim delegata učestvuju i domaći i inostrani gosti - među njima i potpredsednica srpske vlade za evrointegracije Suzana Grubješić.

Komentatori kažu da bi se najviše svađa moglo očekivati na temu jednakog oporezivanja homoseksualnih i heteroseksualnih brakova.
Merkelova je za vreme svoje 12-godišnje vladavine CDU uspela ovu partiju da pokrene sa desnog centra ka centru, ali je, kada je reč o homoseksualnim brakovima, odnosno, jednakom oporezivanju, ostala pri tome da prednost imaju heteroseksualni brakovi.

"Lično bih želela da poreske privilegije braka zadržim, jer naš ustav vidi brak u neposrednoj vezi sa porodicom i obe kategorije stoje pod posebnom zaštitom države'', rekla je Merkelova pred početak kongresa.

Na kongresu CDU koji će trajati do 5. novembra biće reči i o minimalnim zaradama, kao i većim penzijama za majke koje su do 1992. godine rodile troje dece, a Horst Zehofer, šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske'' partije svenemačke CDU, založio se već za zakonske promene u korist majki.

''Mi u poreskom sistemu ne treba samo da gledamo na to ko plaća za penziono osiguranje, već i na to ko vaspitava i odgaja decu'', rekao je Zehofer pred ovaj kongres CDU i ukazao da je izazov sve to uskladiti i model oblikovati tako da to ne remeti finansijske osnove penzionog osiguranja.

Analitičari, međutim, kažu da bi poboljšanje pozicija starijih majki moglo penzioni sistem da košta 13 milijardi evra godišnje, a mediji ukazuju da bi ta tema mogla da optereti partijski kongres.

Ovaj kongres CDU se održava u godini pred savezne izbore, na kojima će se odlučivati o tome ko će u narednom mandatu vladati 82- milionskom nacijom - Merkelova ili njen socijaldemorkatski izazivač Per Štajnbrik.

Merkelova je pred kongres rekla da ona Štajnbrika poznaje kao dobrog eksperta za pitanja kojima se bavi iz vremena njihove saradnje u vreme vlade ''velike koalicije'', kada je on bio njen ministar finansija i naglasila da se sada raduje fer borbi.

Mediji danas ukazuju na preimućstvo Merkelove iz poslednjih istraživanja javnog mnjenja, u kojima bi većina Nemaca, kada bi mogli direktno da biraju kancelara, želelo da u kancelarskoj fotelji ponovo vidi nju, a ne Štajnbrik.

U godini pred savezne izbore, na ovom kongresu, koji tek sutra počinje sa ozbiljnim temama i izborom članstva, analitičari kažu da AM, kako je zovu, ima, istina, brojne kritičare, ali da je ''politička ćerka'' bivšeg kancelara Helmuta Kola, zapravo, ''majstor okružen političkim praktikantima''.

 http://srb.time.mk/read/6470cd1af2/a8204cf49e/index.html

Нема коментара:

Постави коментар