Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 6. децембар 2012.

Меркелова добила наследницу

Новоизабрана потпредседница ЦДУ Јулија Клекнер проглашена фаворитом за будућег лидера немачких демохришћана
„Краљицу вина” у политици: Јулија Клекнер (Фото Ротјерс)
После једночасовног говора Ангеле Меркел на конгресу њене Демохришћанске уније у Хановеру, и аплауза делегата дугог пуних осам минута, коментатори су оценили да канцеларка нема алтернативе у странци. Парафраза њеног често коришћеног израза да њени „планови немају алтернативу” уклопила се у догађања на конгресу. Меркелова је седми пут заредом изабрана за председавајућу ЦДУ: 980 од хиљаду делегата дало је глас „челичној дами”, што представља њен лични и страначки рекорд.
Међутим, на основу за многе изненађујућег исхода гласања за потпредседнике странке, од јуче се спекулише да би Јулија Клекнер (40), шефица покрајине Рајна-Пфалц, могла да наследи Меркелову на челу странке. Спекулације иду до тога да би она могла да је наследи и на челу владе – најкасније 2017. године, када би наступила као кандидат ЦДУ за функцију канцелара. Према проценама аналитичара, „час” Клекнерове могао би да куцне много раније, већ у јесен наредне године, уколико Меркелова изгуби на парламентарним изборима 2013. године. У странци, попут ЦДУ, наиме, важи правило да је једино мерило за успех – порази се не толеришу.
Бившу лепотицу рајнске винарске области и „краљицу (мис) вина” Клекнерову подржало је 92,9 одсто делегата, што представља други најбољи резултат гласања. Ривали Клекнерове за позицију „број два” у странци заостали су за десет, односно за око 25 одсто гласова. Статистичари су израчунали да је Клекнерова на овом конгресу освојила више гласова него Меркелова на прошлом, у Лајпцигу, када је по шести пут изабрана за шефицу странке са 90 одсто наклоности делегата.
„Винарка са Рајне”, Клекнерова први пут се на конгресу у Хановеру затекла на такозваном савезном паркету страначке политике. Новајлија у сектору, ипак, има шта да покаже. Ненаметљивој политичарки „из руралног окружења” (за себе каже да је типична представница становништва Рајне које одраста између репе и чокота) пошло је за руком да стрпљењем и „чврстом руком” уједини посвађану локалну организацију њене покрајине и врати ЦДУ улогу фаворита уочи јануарских избора следеће године. ЦДУ, некада неприкосновена владајућа странка Рајне-Пфалца, била је од 1991. године непрекидно у опозицији, без шансе да се врати у ложу покрајинске владе.
Противници Клекнерове у странци истичу да је премашила домет политичког успона који је из њене позиције реално остварив – за још виши положај може да се надмеће само као аутсајдер из провинције. Међутим, слично се говорило и о Ангели Меркел, пре него што је ступила на чело странке, и о Хелмуту Колу, који је потекао из истог краја као и Јулија Клекнер.

 http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Merkelova-dobila-naslednicu.sr.html

Нема коментара:

Постави коментар