Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 12. децембар 2012.

Министри ЕУ: Преговори могући током прве половине 2013.

БРИСЕЛ- ШеФови дипломатија земаља чланица ЕУ закључили су да Европски Савет током прве половине следеће године треба да предложи отварање преговора са Србијом уколико се настави са реФормама и оствари довољан напредак у дијалогу са Приштином.

Кипарско председништво саопштило је касно синоћ у Бриселу да су министри ЕУ похвалили напредак Србије и препоручују могућност отпочињања преговора са Србијом током ирског председавања, што значи између 1. јануара и 1. јула следеће године.

Министри су, како је саопштио Билт, похвалили "храброст власти у Београду да предузму одлучне кораке" и да, када је реч о Београду, коначно "нема разлике између речи и дела".

Од Београда се, међутим, очекује да настави са испуњавањем Копенхашких критеријума, који се тичу владавине права, борбе против корупције, слободае говора, опредељења, слободе медија, регионалне сарадње и добросуседских односа...

Кад је реч о нормализацији односа са Приштином, Савет тражи да се успоставе јединствене правне и безбедносне структуре на целој територији Косова, да Србија активно сарађује са Еулексом и да омогући тој мисији спровођење мандата на северу Косова, укључујући несметану сарадњу те мисије са Косовским полицијским снагама (КПС) и активну подршку пуном Функционисању Суда у Митровици.

"Савет очекује да две стране наставе и убрзају рад на унапредењу свих аспеката односа. Савет це, на основу извештаја Европске комисије и високе предстанвнице ЕУ Кетрин Ештон, у пролеце 2013. године испитати прогрес на свим пољим и, уколико је прогрес начињен, током следећег (Ирског) председавања одлуцити да отвори преговоре о чланству", објаснила је новинарима шеФица дипломатије Кипра, актуелног председавајућег ЕУ, Ерато Казакоу Маркулис.

Министри спољних послова, иначе, заседали су вечерас готово пет сати, како би усагласили закључке који се тичу Србије и Косова.
Наиме, пред сам састанак у Бриселу, испоставило се да земље чланице ЕУ нису сагласне по питању да ли Србији треба пружити могућност да почен са преговорима током прве половине селдеће године и да ли Косову треба дати могућност да почне припреме за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Након маратонске расправе постигнутно је компромисно решење у коме се директно не помиње ни један датум, већ се говори о временском року - "током следећег председавања", што практично значи у првој половини 2013, - у коме ће Савет донети одлуке по овим питањима.

Суштину компромиса објаснио је шеФ шведске дипломатије Карл Билт, рекавши да се у закључима помиње "временски оквир" везан за одредивање датума за поцетак преговора са ЕУ.

На питање новинара да ли се ради о јуну следеце године и да ли је познат конкретан датум, он је рекао да се "не ради о датуму већ о временском периоду".

Разјашњавајући компликовану терминологију закључка Министарског савета, европски комесар за проширење ШтеФан филе је објаснио да ће ЕК "сачинити извештај (о напретку) који ће предати Савету током ирског председавања".

"Ако тај извештај буде позитиван Савет ће задужити Комисију да, као прво, одреди оквир за отпочињења прегвора, а као друго да почне процес нагледања у вези са поглављима 23 и 23. Пут ка проширењу је јасан, Савет ово тражи од комисије након одлуке о отварању преговора", рекао је филе чиме је практично указао да је индиректно дато зелено светло за отварање преговора.

Скриншот Танјуг видео, сниматељ Д. Павловић

 http://www.tanjug.rs/novosti1/69010/ministri-eu--pregovori-moguci-tokom-prve-polovine-2013-.htm

Нема коментара:

Постави коментар