Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 1. децембар 2012.

Život i delo dr Hanns-a Seidel-a


Hanns Seidel
dr Hanns Seidel
12.10.1901. – 05.08.1961.

predsednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske
1957. – 1960.

ministar privrede Savezne pokrajine Bavarske
1947. – 1954.

predsednik Hrišćansko-socijalne unije
1955. – 1961.

Hanns Seidel je rođen 12. oktobra 1901. godine u mestu Schwenheim, koje je danas deo grada Aschaffenburg-a. Kako je njegova majka kao udovica morala sama da podiže četvoro dece, Hanns Seidel je veoma rano bio primoran da postane samostalan i da sam preuzima odgovornost. Radio je u rudniku, stekao zvaničnu dozvolu za kopača i bio u Odeljenju za hartije od vrednosti jedne banke. Jednako raznolike kao i navedena zanimanja bile su i njegove studije: germanistika, nacionalna ekonomija, pravne nauke. Seidel je 1929. godine doktorirao na pravima u Würzburg-u i nastanio se u Aschaffenburg-u kao advokat.

Dr Hanns Seidel je pristupio  Bavarskoj narodnoj stranci. Početkom Trećeg rajha novi vlastodršci privremeno su ga smestili u «zaštitni pritvor».

1945. godine postao je načelnik okruga Aschaffenburg, bio je jedan od osnivača Hrišćansko-socijalne unije (CSU), odbornik ustavotvorne Pokrajinske supština. Za odbornika Pokrajinske skupštine izabran je 1946. godine, što je i ostao do kraja života. Dr Hans Ehard, premijer Savezne pokrajine Bavarske, postavio ga je 1947. godine za ministra privrede u svom kabinetu. Hanns Seidel je opravdao ukazano poverenje i sigurnom rukom proveo zemlju kroz monetarnu reformu u izvesnu budućnost. Tokom sedam godina njegovog rada kao ministra privrede, Bavarska je od agrarne zemlje postala zemlja sa zdravom privrednom strukturom. Hanns Seidel je put ka modernoj industrijskoj državi usmeravao na oprezan, ali ciljem opravdan način.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU) postala je 1954. godine najjača politička stranka u državi, ali je potisnuta u opoziciju, pošto su četiri druge stranke obrazovalle Koalicionu vladu. Hanns  Seidel je bio vođa opozicije, godinu dana kasnije i predsednik Pokrajinskog odbora stranke. Kada se 1957. godine nakon Saveznih parlamentarnih izbora rasformirala «Koalicija četvorke» postao je predsednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske. 1958. godine ponovo mu je povereno formiranje Vlade. Iste godine predsednik stranke CSU i predsednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske zadobio je teške povrede u saobraćajnoj nesreći na službenom putu, koje su ga od proleća 1960. godine vezale za bolnički krevet. U januaru 1960. godine dao je ostavku na funkciju premijera Savezne pokrajine Bavarske. U februaru 1961. godine takođe je napustio mesto predsednika stranke CSU. Dr Hanns Seidel preminuo je 06. avgusta 1961. godine.

U oktobru 1967. godine Hanns Seidel Fondacija je u Minhenu prvi put stupila pred javnost organizacijom jednog skupa. Pod imenom izuzetnog bavarskog premijera i predsednika stranke CSU, dr Hanns-a Seidel-a, osnovana je ova Fondacija, koja je sebi dala zadatak da unapređuje rad na političkom obrazovanju koje počiva na hrišćanskim osnovama. Prema shvatanju Fondacije, rad na političkom obrazovanju treba da osposobi svakog pojedinca da se snađe u složenom društvenom okruženju. Zbog toga je Fondacija težište svog rada usmerila na to da poboljša znanje i razumevanje političkih odnosa kao pretpostavke za svako racionalno političko nastupanje, da prenošenjem neophodnih znanja i iskustava omogući građaninu da aktivno učestvuje u političkom životu i da politički stasalog građanina podstakne i obrazuje za javnu odgovornost.

 http://www.hss.de/serbien/sr/fondacija/hanns-seidel.html

Нема коментара:

Постави коментар