Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 4. децембар 2012.

Merkel: Ovo su turbulentna vremena

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas, na partijskom kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Hanoveru, da su vremena teška, ali da njena partija jasno i ''sigurnim kompasom'' vodi državu.
Angela Merkel na otvaranju kongresa
 
''Dragi prijatelji, ovo su turbulentna vremena i ponekad se nalazimo u olujnom moru'', rekla je Merkelova u govoru pred oko 1.000 delegata, gde se među gostima nalazi i potpredsednik srpske vlade za evrointegracije Suzana Grubješić.
 
Merkel, čiji ponovni izbor za šefa CDU važi za siguran, kao izazove je navela državno zaduživanje, krizu na Bliskom istoku, pitanje energije, demografske promene i Internet.
 
Ona je, takođe, pohvalila svoju vladu kao ''najuspešniju nemačku vladu od
ujedinjenja zemlje''.

''Mi smo iz krize izveli Nemačku jaču, nego što je bila na početku krize'', rekla je Merkelova, što su analitičari ocenili kao da ''Merkel hvali Merkel''.
 
Ukazujući da je Nemačka motor razvoja Evropske unije, Merkel se založila za nastavak svoje ''demohrišćanko-liberalne'' koalicije i posle saveznih izbora, najavljenih za jesen, sledeće godine.
 
''U ovim vremenima ne može ni jedna druga koalicija voditi našu zemlju u dobru budućnost, kao naša ''hrišćansko-liberalna'' koalicija'', istakla je Merkelova, koja se, istovremeno, založila i za jači angažman i prisustvo žena u privredi, ukazujući na same uspehe žena u školovanju i studiranju.
 
Ona je istakla da je ''evro puno više od jedne monete'' i kada je reč o dužničkoj i evro- krizi, istakla da se ona ''ne može preko noći rešiti, jer preko noći nije ni došla''.
 
Ukazujući da želi da evro izadje iz krize kao još jača valuta, Merkelova je ponovila da je Nemačkoj dobro, ako je Evropi dobro.
 
Ona se založila za iste šanse za sve, za dobro obrazovanje i naglasila značaj socijalne tržišne privrede, s posebnim akcentom na ''socijalni''.
 
Ukazujući da je za to potreban privredni rast i da sve to treba, pre svega, da pomogne srednjem sloju, Merkelova je kritikovala svoje političke protivnike, socijaldemokrate, čiji je kancelarski Kandidat Per Štajnbrik i njihov program, kao opasnost za tu klasu i - dobila aplauz.
 
Ona je naglasila da je CDU narodna partija centra i da se zalaže za hrišćansku sliku čoveka i porodicu kao centar.
 
U govoru Merkelova nije zaboravila ni na vojnike Bundesvera, stacionirane u mirovnim misijama od roga Afrike do Balkana i Mediterana i posebno se zahvalila vojnicima u Avganistanu.
 
Na ovom, 25. po redu saveznom kongresu CDU, koji završava sutra, dominiraće teme vezane za privredu, poresku politiku, pitanja kvota žena u privredi i biti izabrano novo vodjstvo.
 
Kongres, pod motom ''Jaka Nemačka. Šanse za sve'', mogao da ima harmonični tok, a najviše svadja moglo bi da bude na temu jednakog oporezivanja homoseksulanih i heteroseksualnih brakova, ocenjuju komentatori.
 
Merkelova je za vreme svoje 12-godišnje vladavine CDU uspela ovu partiju da pokrene sa desnog centra, ka centru, ali je, kada je reč o homoseksulanim brakovima, odnosno, jednakom oporezivanju, ostala pri tome da prednost imaju heteroseksualni brakovi.
 
Na kongresu CDU će biti reči i o minimalnim zaradama, kao i većim penizama za majke koje su do 1992. godine rodile troje dece, a Horst Zehofer, šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske'' partije svenemačke CDU, založio se već za zakonske promene u korist majki.
 
Ovaj kongres CDU se održava u godini pred savezne izbore, na kojima će se odlučivati o tome ko će u narednom mandatu vladati 82- milionskom nacijom-Merkelova ili njen socijaldemorkatski izazivač Per Štajnbrik.
 
Mediji i analitičari ukazuju na preimućstvo Merkelove iz poslednjih anketa istraživanja javnog mnjenja, u kojima bi većina Nemaca, kada bi mogli direktno da biraju kancelara, želelo da u kancelarskoj fotelji ponovo vidi nju, a ne Štajnbrika.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/356246/Merkel-Ovo-su-turbulentna-vremena

Нема коментара:

Постави коментар