Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 9. децембар 2012.

Избори у Румунији

Румуни бирају Посланички дом и Сенат. Избори представљају нови референдум против режима Трајана Басескуа, пошто је Уставни суд поништио референдум одржан у јулу на којем је за смену председника гласало 7,4 милиона грађана.
У Румунији се одржавају парламентарни избори за Посланички дом и Сенат пред које се, према анкетама, већина грађана залаже за промену режима председника Трајана Басескуа. Излазак бирача на гласачка места у целој земљи отежавају снежне падавине, блокирани путеви, ветар и киша.
Basesku-ispred-biralista.jpg
Румунски председник Трајан Басеску обраћа се глсачима испред биралишта
Централна изборна канцеларија (БЕЦ) саопштила је да је излазност на изборима до десет сати била 4,52 одсто, више у градовима него у селима, где су временске прилике теже.
Од званичника су до сада гласали председник Трајан Басеску, председник Сената Крин Антонеску и премијер Виктор Понта.
Басеску је изјавио да је он гласао за европску Румунију и САД, а не за приближавање Русији и Кини. Навео је да не жели да његова земља поново уђе у "сиву зону", у којој се стално нападају Европска унија и Вашингтон.
Румуни се надају да ће парламентарни избори донети суштинску промену и смену режима који је, уместо обећане борбе против корупције и модернизовања земље, донео корупцију, крађу јавног новца, клијентизам, непотизам и сиромаштво за велики број грађана.
Председник Басеску је од свог првог мандата 2004. године постепено почео да контролише кључне државне институције, а у томе је до сада у потпуности успео - контролисао је владу, парламент, обавештајне службе и правосуђе.
Под притиском масовних протеста у јануару ове године, опозиција обједињена у Социјал-либералну унију (УСЛ) 27. априла је формирала нову владајућу већину у парламенту и 7. маја је изабрана влада Виктора Понте, па је Басеску изгубио контролу над владом и парламентом.
Парламентарни избори су за Румуне нови референдум против Трајана Басескуа, пошто је Уставни суд поништио референдум одржан 29. јула на којем је за смену председника гласало 7,4 милиона грађана.
Rumunija-izbori-2.jpg
На локалним изборима у јуну, УСЛ је у целој држави освојила убедљиву већину, што се очекује и на данашњим парламентарним изборима.
Главне политичке снаге на изборима су УСЛ, у чијем су саставу Социјалдемократска партија Виктора Понте, Национална либерална партија Крина Антонескуа и Конзервативна партија Данијела Константина.
АРД - Алијанса Десна Румунија, по снази је други по снази кандидат на изборима, а чине је Демократска либерална Партија (ПДЛ), коју подржава Басеску и која је била власти од 2009. до маја ове године, Грађанска снага и Национална сељачка демохришћанска партија. 
Шансе да уђу у парламент имају и Популарна партија Дан Диаконеску и Демократска унија Мађара.
Централна изборна комисија саопштила је да се на изборном списку налази више од 18,2 милиона грађана, који ће гласати за 315 посланика и 137 сенатора од 2.451 кандидата.
 http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD/1226056/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%83+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8.html

Нема коментара:

Постави коментар