Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 30. новембар 2012.

Поводом 75 година кончине оца Павла Флоренског

Седамдесет пет година од мученичке кончине православног свештеника, богослова, философа, пјесника и научника Павла Флоренског биће обиљежено откривањем споменика, посвећеног свима пострадалима за вјеру у вријеме бољшевистичких репресија.
Како су саопштили порталу „Интерфакс-религија“ из Фонда за науку и православну културу свештеника Павла Флоренског, 5. децембра на територији будућег комплекса музеја оца Павла у подмосковском Сергијевом Посаду, биће откривен споменик.
„Спомен знак је осмишљен у облику крста који пробија свјетлошћу кроз камене менгеле и бодљикаву жицу, који су га оковали. Изнад постамента од црвеног гранита, уздиже се крст као на Голготи. Висина споменика је седам метара. Он ће емитовати свјетлост и биће снадбјевен уникатним техничким уређајем за позадинско освјетљење. Тако ће бити видљив са свих страна пута“,  казао је сабесједник агенције.
Аутор пројекта је члан Московског савеза умјетника, Марија Тихонова. На свечаној церемонији отварања споменика пострадалих за вјеру позвани су: унук Павла Флоренског игуман Андроник (Трубачев), заслужни умјетници Русије Василије Ливанов и Николај Бурљајев, представници Министарства културе Руске Федерације и руководство округа.
Павле Флоренски (1882 – 1937), допломац Физичко-математичког факултета Московског универзитета  и Московске духовне академије, у младости је припадао круговима Андреја Белог, Александра Блока и Валерија Брјусова. 1911. године је примио свештени чин. Аутор је фундаменталног дјела „Стуб и тврђава истине“.
Послије револуције је радио у систему главног енергосистема и објавио монографију о изолаторима. У исто вријеме је био научни секретар комисије за очување споменика умјетности и старина Тројице-Сергијеве лавре, аутор радова из древне руске умјетности. 1933. године ухапшен и осуђен на десет година затвора. Налазећи се у затвору у Сковородину, истраживао је вјечити лед,  а послије преласка у Соловецки логор, гдје је радио у фабрици јода, урадио је више од десет патентираних научних открића из области вађења јода. 1937. године је стријељан по наредби тројке НКВД-а.

 http://radiosvetigora.wordpress.com/2012/11/27/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC-75-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0-%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80/#more-14715

Нема коментара:

Постави коментар