Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 30. мај 2012.

Има ли места за хришћанско-социјалну политику?



Ради подсећања истаћи ћу да основне идеје хришћанско-социјалне мисли и политике и оно што ову идеју разикује од других система јесу: хришћански поглед на човеково биће и његову личност који почива на светописамској парадигми образа Божијег и неотуђивом достојанству човека, једнакост, солидарност, супсидијарност, персонализам насупрот индивидуализма, конкретни ставови по питањима етике и биоетике.
Хришћанска демократија је најмлађа од данашњих водећих политичких доктрина. Хришћанска демократија је једина политичка доктрина која је способна да обједини најбоље идеје политичке деснице и левице, да начини простор новим стварима и да очува најбоље и најкорсније елементе прошлости. Снага компромиса, и јединство између различитих друштевних група које хришћанска демократија нуди се не заснивају на некаквом комерцијалном уговору између понуде и тражње, различитих друштвених група и класа, већ на заједничким вредностима хришћанства за све групе и нивое становништва. Хришћанске демократе признају демократски позив као једини који може да створи услове за одржање достојанства личности и њених фундаменталних права.
На жалост, у Србији етичко - политичке норме хришћанске нису довољно актуализоваме од стране политичких елита, чиме је обезбеђена страначка сцена без грађанске и демократске алтернативе, демохришћанског типа. У земљи постоје странке које се профилишу као демохришћанске али у претходним годинама ове странке нису у довољној мери оправдале свој епитет. Веома је битно да политичари или политичке партије које себе сврставају у оквире хришћанско политичке идеје своје програме издигну изнад декларативног нивоа и постану прагматичније у остваривању својих демохришћанских програмских начела.
У данашње време, можда више него икад постоји потреба да ове партије доследно и без преседана, разуме се, колико је год то у политици могуће, спроводе своје политичке програме и тако очувају хришћанско наслеђе у друштву у којем услед недостатка емпатије и конзументског менталитета друштва, индолентност, себичност и похлепа банализују људскост, врше својеврсну инверзију појмова и вредности.
Ово нас доводи до потребе да се у нашој земљи оформи снажан демохришћански корпус који би обједино све странке демохришћанске оријентације као и хришћанске вернике без обзира на њихову вероисповест по сличном моделу по којем је су састављене друге хришћанско - демократске организације и партије у Европи.
Примарни задатак демохришћанских партија не треба да буде борба за политичку превласт и политичка трговина које компромитује њихове политичке програме, већ повратак на суштинске вредности хришћанско - социјалне идеје: Власти без идеологије, права на живот, породице као темеља друштва, хришћанске етике и супсидијарности, персонализма и идеја једнакости, солидарности и социјалне правде, борби против сиромаштва, опорезивања имућних и снажан нагласак на идеји социјалног капитализма у коме се најбоље очитава став да је „поштење најбоља политика". Мишљења сам да ово представља један од начина да морал поново нађе своје место у политичкој сцени наше земље, достојанство у нашим политичким структурама и код грађана врати изгубљено поверење у државне институције.
Никола Кнежевић
Борба 30.04.2009

Нема коментара:

Постави коментар