Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 14. децембар 2013.

Sebastijan Kurc najmlađi šef austrijske diplomatije

U novoj austrijskoj Vladi, koju će ponovo činiti Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Narodna stranka (OVP), mesto šefa diplomatije zauzeće Sebastijan Kurc, koji će sa svojih 27 godina biti najmlađi član Vlade u istoriji zemlje.

Sebastijan Kurc
Dosadašnji ministar inostranih poslova i lider OVP Mihael Špindeleger najavio je sinoć, posle sastanka predsedništva stranke, da će on preuzeti Ministarstvo finansija. Takođe je rekao da će Kurc doći na čelo Ministarstva za integracije i međunarodne poslove.
Kurc će na mesto šefa diplomatije doći sa funkcije državnog sekretara za integracije u Ministarstvu unutaršnjih poslova.

Kurc, koji je do predizborne kampanje za bečke izbore 2010. vodio omladinu OVP, uspeo je da uđe u Vladu iz redova organizacije mladih.

Najpre je bio skeptično pozdravljen od javnosti kada je došao na mesto državnog sekretara za integracije, ali je potom ubrzo bio medijski slavljen.

Njega je u vladu doveo lider OVP Špindeleger prilikom rekonstrukcije u aprilu 2011., a mnogi su mislili da će Kurc brzo "sagoreti".

Samo par nedelja po stupanju na dužnost Kurc je, kao prvu destinaciju služebnog putovanja izabrao Beograd, gde je razgovarao sa srpskim premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Na dužnosti državnog sekretara Kurc je uložio mnogo truda u intregraciji, pre svega muslimana u Austriji.

Na prošlim parlamentarnim izborima Kurc je dokazao svoju popularnost, pošto je sa osvojenih 35.700 direktnih glasova, dobio mnogo više od lidera kandidujućih stranaka i drugih političara.

Inače OVP je Kurca "otkrila" dok je bio tinejdžer, pošto se sam javio telefonom i izrazio želju da se učlani. Pošto je u OVP u Beču stalno potrebna pomoć volontera lako je ušao u stranku.

Zatim je brzo napredovao, a 2008.dospeo je i na listu kandidata za parlamentarne izbore, kada je prvi put skrenuo pažnju na sebe svojim zanimljivim izjavama.

On, međutim, nije ušao u skupštinske klupe, ali je zato 2009. postao šef omladine OVP. Na tom mestu se zalagao za noćni gradski prevoz, što je kasnije bečka vlast i realizovala.

Analitičari smatraju da će Kurc biti suočen sa ogromnim izazovom preuzimajući diplomatiju zemlje, i ističu da retko ko može autodidaktički da nauči visoku školu diplomatije.

Ukoliko uspe da se i na međunarodnom parketu dokaže i postane omiljen, kao što je na domaćem, nekada mlada nada mogla bi postati jedan od najznačajnijih članova OVP.

Što se tiče stava prema Srbiji, Kurc je imao odličnu saradnju sa srpskom zajednicom u Austriji i, kao i njegova stranka, podržava dalje širenje EU na zapadni Balkan.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/427046/Sebastijan-Kurc-najmladji-sef-austrijske-diplomatije

Нема коментара:

Постави коментар