Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 9. децембар 2013.

Nezadovoljstvo u Merkelovoj CDU


Nezadovoljstvo u Merkelovoj CDU
Nemačka kancelarka Angela Merkel suočena je nezadovoljstvom u sopstvenoj partiji gde je grupa od 54 poslanika koja sebe naziva "CDU 2017" pokrenula inicijativu, zahtevajući reformu stranke i vođstva.
Ova grupa poslanika, koji su svi mlađi od 45 godina, kritikuje opterećenost svoje generacije izdacima za penzije, upozorava da treba misliti na period posle sledećih izbora, 2017. godine i prebacuje CDU što za članove kabineta nije predložila ni jednu osobu mlađu od 50 godina.
Uz to, oni vide buduću "veliku koaliciju" sa Socijaldemokratskom strankom (SPD) kao prelazno rešnje i zahtevaju bliske veze CDU sa njima bliskim liberalima, sada vanparlamentarnom strankom na čijem čelu je do skoro bio odlazeći šef diplomatije Gvido Vestervele.
"Poslanici-pobunjenici" istina ističu lojalnost Merkelovoj, ali kažu da im se zaokret CDU u levo ne dopada, žele da se vrednosti, poput porodice, zajedništva i domovine više učvrste u partiji i uz dolazak mlađih na važne pozicije traže reformu stranke, njenih sadržaja i vođstva.
Kada su se pre par nedelja susreli članovi "Andenpakta" CDU, bivši aktivni političari, poput Kristijana Vulfa, nekadašnjeg šefa nemačke države kome se sudi zbog sumnji da se okoristio politikom, Rolanda Koha, nekadašnjef šefa pokrajinske vlade Hesena i Fridriha Merca, ekonomskog eksperta, za koje se kaže da nisu imali lak odnos s Merkelovom, tu nije bilo puno medijskih komentara niti upozorenja.
Od ovog vikenda, međutim, od kako se "CDU 2017" oglasila, Merkelova bi, kažu analitičari, morala, ozbiljnije da se pozabavi njihovim kritikama. 
Analitičari ističu da i samo ime grupe govori jasno na šta se cilja-tu se, kažu, radi o preuzimanju moći posle očekivanog povlačenja Merkelove, na kraju ovog legislativnog perioda.
Upravo među mlađim političarima CDU ima razloga za "dizanje"glasa, kažu analitičari, uakzujući da su oni nezadovoljni penzionom politikom, ali i time što nije došlo do formiranja vlade demohrišćana sa partijom Zelenih
"Crno (demohrišćani) -zeleno (zeleni) savez" bi bio izazovan i hrabar , ocenjuju "pobunjenici", za koje mediji navode da su ambiciozni i da streme visokim funkcijama.
Među potpisnicima inicijative su Filip Misfelder, šef podmlatka CDU i već član predsedništva stranke, zamenik šefa poslanickcog kluba u parlamentu Tiringije Mike Moring, uticajni zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Budnestagu Ginter Krings i drugi.
Od ovog vikenda je, izgleda, poptuno jasno da ni mladi demohrišćani ni mlade socijaldemokrate ne podržavaju dogovorenu vladu "velike koalicije", odnosno, da je vide kao nužno zlo i "brak iz računa".
Podmladak SPD je na svom kongresu prošle sedmice naime, oficijelno glasao protiv vlade "velike koalicije" i između ostalog upozorio da koalicionom sporazumu nedostaje održivi koncept finansiranja investicija u budućnosti.
Mladi SPD su se na kongresu u Nirnbergu izjasnili protiv saveza demohrišćana i socijaldemokrata u sedmici, kada se članstvo SPD, njih oko 470 000, izjašnjava o ulasku u koaliciju s Merkelovom.
Rezultat glasanja polumilionskog članstva SPD treba najkasnije do 15. decembra da bude oficijelno predstavljen, a zatim, ukoliko sve bude išlo prema planu, Merkelova će 17. decembra biti izabrana za nemačkog kancelara.
Ako, međutim, članstvo SPD kaže "ne", onda postoji više scenarija o političkom putu Nemačke ali scenario koji ni jedna stranka u Bundestagu ne bi volela je da sve opcije propadnu i da dođe do novih izbora.

autor: VPSizvor: Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар