Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 17. децембар 2013.

Меркелова отпочиње трећи мандат

Трећи пут Ангела Меркел изабрана за канцелара Немачке. Тако је Немачка 86 дана посла избора добила владу "велике коалиције" демохришћана и социјалдемократа. Премијер Србије Ивица Дачић честитао је Меркеловој и захвалио се на разумевању које је Немачка показала у процесу евроинтеграција Србије.
Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је данас на ту функцију изабрана у трећем мандату, положила је пред посланицима Бундестага заклетву, у којој је обећала да ће своју снагу посветити благостању, користи и заштити немачког народа, да ће Устав и законе своје земље поштовати и бранити, обавезе савесно испуњавати и према свима бити праведна.
Angela-Merkel.jpg

Дачић честитао Меркеловој
Премијер Србије Ивица Дачић честитао је Ангели Меркел именовање за канцелара Немачке и захвалио се на разумевању које је Немачка показала у процесу европских интеграција Србије.
Дачић је рекао да је уверен да и убудуће Србија може да рачуна на подршку Немачке на путу ка чланству у ЕУ.
"Верујем да ће Република Србија и СР Немачка наставити да унапређују своје односе у обостраном интересу и на добробит својих грађана, са циљем заједничког доприноса стабилизацији и безбедности региона Југоисточне Европе и Европе у целини", наводи се у честитки.
"Тако ми Бог помогао", рекла је и овај пут Меркелова, која по закону има могућност да изостави те речи.
После полагања заклетве Меркелове, немачки председник Јоахим Гаук именоваће нову немачку владу и тиме ће влада бити и официјелно формирана.
Гаук је прво, у складу с Уставом државе, официјелно именовао Меркелову за канцелара, након што је она у првом кругу гласања, огромном већином гласова посланика Бундестага, изабрана за шефа нове владе "велике коалиције", а то је њен трећи мандат.
За Меркелову су гласала 462 посланика од укупно 621 предатог важећег гласачког листића. Против је било 150, а уздржаних девет посланика.
Такозвана "канцеларска већина" у овом, 18. сазиву Бундестага, износила је 316 гласова од укупно 631 посланика, тако да је Меркелова добила знатно више од уставом предвиђеног, неопходног броја гласова.
Њени демохришћани, који су најјача парламентарна фракција, имају чак 311 посланичких места, а њени коалициони партнери социјалдемократе, други по снази, 193 посланика.
Немачка је данас, 86 дана посла избора, добила владу "велике коалиције" демохришћана и социјалдемократа, какву је Мереклова већ једном водила - у свом првом мандату.
Немачка опзиција у овом сазиву Бундестага има свега 127 посланика - из редова зелених и левичара.
Меркелова - од ДДР до ЕУ
Немачка канцеларка Ангела Меркел, у Европској унији често је критикована због своје гвоздене политике штедње, мучне и тешке за финансијски пољуљане економије, а код куће обожавана код великог броја Немаца.
Биографија Меркелове, која је превалила пут од ДДР до ЕУ, заправо је део историје Немачке - рођена 17. јула 1954. године у Хамбургу, а још као дете преселила се на исток, у ДДР.
Докторирала је физичку хемију на Универзитету у Лајпцигу, а за њену политичку каријеру се каже да је била успешна и бескомпромисна.
Меркелова је, као ниједан европски политичар, "мушки" и часно бранила интересе своје земље и политички сурово обележавала европски пут Србије.
Без обзира на њене тврде захтеве према званичном Београду, које је хладнокрвно постављала не гледајући која политичка опција влада Србијом, Меркелова је била и остаје главни партнер српске дипломатије и кључна политичка фигура ЕУ, која се не може ни заобићи, ни превидети, а изгледа ни лако убедити у промену мишљења, оцењује Танјуг.
Ово је трећи мандат Ангеле Меркел на месту канцелара - први пут од 2005, када је била на челу "велике коалиције" каква је данас поново изабрана, и други пут од 2009, када је њена партија ушла у коалициону владу са либералима.
Руски председник Владимир Путин честитао је Ангели Меркел и изразио уверење у даље јачање односа Немачке и Русије, објављено је на сајту Кремља.
Путин је истакао да реизбор Меркелове "представља признање за њен политички ауторитет и за заслуге у влади последњих неколико година", прецизира се у саопштењу. 

Нема коментара:

Постави коментар