Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 20. децембар 2013.

ЕУ, приступни преговори са Србијом 21. јануара

Европски лидери на Самиту у Бриселу потврдили одлуку о отварању преговора са Србијом 21. јануара. Председник Србије Томислав Николић оценио је да је Србија добијањем датума отворила ново поглавље у својој историји.
13.40 - Председник Европског савета Херман ван Ромпeј рекао да је потврђена одлука да ће преговори са Србијом почети 21. јануара. 
11.20 - Лидери ЕУ усвојили одлуку о почетку преговора са Србијом, јавља дописник РТС-а из Брисела.
Шефови држава или влада Европске уније (ЕУ) данас су на састанку у Бриселу потврдили одлуку Савета министара о почетку преговора о чланству са Србијом у јануару 2014. године.
Николић: Ново поглавље у српској историји
Председник Србије Томислав Николић оценио је да је Србија добијањем датума "отворила ново поглавље у својој историји", саопштила је прес служба.
"Сада ће то бити уређена, стабилна држава, у којој се стварају услови за бољи живот грађана", истакао је Николић.
Можда не изгледа идеално као пре десет година, али је ЕУ једина организација која може да омогући бољи живот за све грађане региона, додао је председник Србије.
Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао је да ће приступни преговори са Србијом почети 21. јануара и да су државе чланице Уније усвојиле преговарачки оквир.
"Потврђујем да ће преговори са Србијом почети 21. јануара", рекао је Ван Ромпеј на конференцији за новинаре у Бриселу после дводневног самита шефова држава или влада држава-чланица ЕУ.
Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је новинарима, одлазећи са самита, да су "земље чланице препознале изванредан напредак у дијалогу Београда и Приштине".
Огласио се и грчки премијер Антонис Самарас рекао да ће наредни кораци морати да буду координисани са осталима. "Али у јануару почињемо преговоре са Србијом. Врло смо задовољни због тога", додао је Самарас.
Бројни званичници, како из света, тако и из Србије честитали су Београду на добијању датума за почетак преговора. 
Раније данас премијерка Словеније Аленка Братушак је рекла новинарима да се нада да ће цео регион убрзати темпо приближавања Бриселу. "Задовољни смо што Србија напредује у европским интеграцијама", истакла је Братушакова. 
Јуче су своју подршку Србији изразили чешки премијер Јиржи Руснок, председник Словачке Роберт Фицо и председник Владе Хрватске Зоран Милановић.
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон синоћ је на маргинама Самита малој групи новинара пренела задовољство током процеса нормализације односа Београда и Приштине који се под њеним патронатом одвија већ скоро три године.
Ештонова је такође нагласила да током дијалога Београда и Приштине, ЕУ ни у једном тренутку није наметала решења, нити је поменуто питање признања независности Косова.

Нема коментара:

Постави коментар