Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 15. децембар 2013.

Међупарламентарна скупштина православља поводом киднаповања монахиња у Малули

У вези са бруталним нападом исламских екстремиста на сиријске хришћане, Међупарламентарна скупштина православља изражава солидарност са хришћанским становништвом у Сирији и на Блиском истоку. У саопштењу се каже:

Међупарламентарна скупштина православља је са јаким огорчењем и дубоком забринутошћу примила вест о новом бруталном нападу извршеном на хришћане у Сирији од стране радикалних муслиманских оружаних група, а посебно о киднаповању монахиња из грчког православног манастира Свете Текле у граду Малули и њихово насилно одвођење.
Бруталност ове акције је утолико гора ако се има у виду невиност монахиња, историјска вредност манастира и његова друштвена улога, као и чињеница да се ово десило седам месеци након што су исте снаге отеле Митрополита алепског Павла и Митрополита Марка из сиријске Јаковитске Цркве.
Међупарламентарна скупштина Православља:
  • Снажно осуђује овај злочиначки  чин;
  • Изражава дубоку забринутост и огорчење због новог варварства;
  • Поново потврђује пуну солидарност са хришћанима у Сирији и на Блиском истоку уопште;
  • Захтева од свих страна да поштују места богослужења, верске установе и хришћане; и
  • Позива посланике чланове и владе земаља МСП да осуде овај чин који прети нестајању хришћана данас у пространом региону Блиског истока и  да искористе сва средства како би ослободили отете ради подршке сиријском многонапаћеном народу.
Међупарламентарна скупштина Православља је међупарламентарно тело чије су чланице парламентарне делегације из Албаније, Јерменије, Белорусије, Бугарске, Кипра, Чешке, Естоније, Финске, Грузије, Грчке, Казахстана, Летоније, Литваније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Руске Федерације, Румуније, Србије, Словачке, Украјине као и посланичке делегације из Аустралије, Сједињених Држава, Азије и Африке.
Председник МСП је С.А. Попов, посланик Думе Руске Федерације, а генерални секретар је А. Неранцис, Грчка. 
Извор: Московска Патријаршија

Нема коментара:

Постави коментар