Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 14. децембар 2013.

Konture novog kabineta Angele Merkel?

Članstvo SPD se izjasnilo o velikoj koaliciji, glasovi se broje, rezultat će biti objavljen tokom dana. Odgovor najverovatnije glasi DA. Glavne vesti danas su još nepotvrđene informacije o mogućim članovima nove vlade.
Symbolbild CDU Merkel und die SPD Koalitionsverhandlung
SPD je tražio od svoje baze da se izjasni o tome da li želi da socijaldemokrate uđu u veliku koaliciju. Baza se se masovno odazvala: 333.500 od 474.800 članova stranke je dalo svoj glas, to je oko 70 odsto članstva.
Ukoliko odluka bude pozitivna, najkasnije u nedelju znaće se ko su budući članovi vlade i ko će dobiti koje ministarstvo. Za ponedeljak je planirano potpisivanje koalicionog sporazuma. U utorak bi kabinet velike koalicije CDU/CSU i SPD položio zakletvu i Angela Merkel bila izabrana za kancelarku.
Sigmar Gabriel Frank Walter Steinmeier Fiskalpakt Archivbild
Frank Valter Štajnmajer i Zigmar Gabrijel
Neposredno pred početak prebrojavanja glasova u medijima su objavljena imena političara SPD-a koji će biti na važnim funkcijama. Šef SPD-aZigmar Gabrijel biće vicekancelar i na čelu novog „super“ ministarstva za privredu i energetiku, Frank Valter Štajnmajer biće ministar spoljnih poslova.
Time se Frank-Valter Štajnmajer (SPD) vraća na staru funkciju, na kojoj je bio 2005. u prvoj velikoj koaliciji koju je predvodila Merkel. On je očigledno uživao u tome da bude šef diplomatije, to je mogao da primeti svako ko je s njim bio na službenom putu. Pored toga, Štajnmajerovi javni nastupi su uvek mudri i diplomatski. Nemci su ga voleli na toj funkciji, inače mnogo više nego njegovog naslednika Gida Verstervelea, to se vidi po anketama.
 Manuela Schwesig Thomas Oppermann und Andrea Nahles
Manuela Švezig, Tomas Operman i Andrea Nales
Tomas Operman će biti novi šef poslaničkog kluba socijaldemokrata i na toj funkciji naslediti Štajnmajera.
Takođe nije iznenađenje da će generalna sekretarka SPD-a Andrea Nales, koja se već godinama bavi temama iz oblasti privredne i socijalne politike, biti imenovana za minisitarku rada, a Manuela Švezig, zamenica predsedavajućeg SPD Zigmara Gabrijela, bila bi ministarka za porodicu.
Barbara Hendricks SPD Schatzmeisterin Flash-Galerie
Brabara Hendrkis (SPD)
Nasuprot tome, iznenađenje je da će šef SPD-a u Sarskoj oblasti, Hajko Mas biti novi ministar pravosuđa, a blagajnica SPD-a Barbara Hendriks ministarka ekologije.
Ove informacije su pod zadrškom, nepotrvrđene u sedištu Socijademokratske partije, jer će se tek posle objavljivanja rezultata izjašnjavanja članstva, danas popodne, znati da li ova stranka ulazi u veliku koaliciju sa demohrišćanima.
Partije unije imaju svoje moguće kandidate
Mediji izveštavaju da je sigurno da će Volfgang Šojble ostati ministar finansija. Njegova funkcija ima loš imidž, ali ne i on kao ličnost: Volfgang Šojble (CDU) je ministar finansija u kojeg se ima poverenja. Dakle na toj funkciji neće biti proemna, kao i u resoru odbrane - ministar ostaje Tomas de Mezijer.
Koalitionsverhandlungen Berlin Willy-Brandt-Haus 26.11.2013
Peter Altmajer (CDU)
Sudeći prema izveštajima medija, Peter Altmajer(CDU) bi mogao da bude novi ministar unutrašnjih poslova ili kako većina medija špekuliše - šef kancelarkinog ureda, umestoRonalda Pofale. Kao iznenađenje se tumači nepotvrđena informacija da se Pofala povlači iz politike, iz privatnih razloga. Međutim, opšti je utisak da on kao ministar kancelarke, zapravo šef ureda Angele Merkel, nije zadovoljio. Pokazao je loše manire reagujući na internu partijsku kritiku i bio previše radikalan u izjavama u vezi sa skandalom oko špijuniranja (NSA).
Peter Altmajer je dokazao da može da bude ministar, ali u resoru ekologije baš i nije bio uspešan – suviše kratko je bio na toj funkciji. Prelazak na ekološko snabdevanje energijom i konačno rešenje za skladištenje nuklearnog otpada su mega projekti, koji ne mogu da se završe za nekoliko meseci. Međutim, on bi rado bio ostao na toj funkciji. U Berlinu se priča da ima dobre veze i rado poziva na večere, pa tako posle beskrajnih pregovora, u njegovoj trpezariji dolazi do iznenađujućih dogovora.
Bundesinnenminister Hans-Peter Friedrich Handy
Hans-Peter Friedrih (CSU)
Hans Peter Fridrih (CSU) je trenutno na dve funkcije: još uvek je ministar unutrašnjih poslova, a komesarski je preuzeo ministarstvo za zaštitu potrošača. Kao ministra unutrašnjih poslova odlikuje ga tvrdi kurs prema izbeglicama i azilantima, i to se mnogima sve manje sviđa.
Uprkos tome, bila bi šteta ako bi on, kao predstavnik konzervativnog dela društva, otišao sa te funkcije
Ursula von der Leyen Porträt Politikerin
Ursula fon der Lajen (CDU)
Ministarka za porodicu, ministarka za rad i za malo - predsednica države. Karijera Ursule fon der Lajen je blistava, tako da se prosto čini da mesto ministarke zdravlja predstavlja korak unazad.
Alexander Dobrindt
Aleksander Dobrint (CSU)
Čini se da je Aleksander Dobrint, generalni sekretar CSU, zalužio da bude unapređen. Dobrint bi mogao da bude novi ministar saobraćaja i nasledi Petera Ramzauera koji spada u nesigurne kandidate za neku od ministarskih fotelja.
Ramzauer je kao ministar saobraćaja, na početku mandata, uspeo dobro da se izbori sa problemom pepela (erupcija islandskog vulkana), ali je novi aerodrom u Berlinu bio suviše veliki zalogaj. Procenjuje se da će taj nemački „Skadar na Bojani“ koštati više od pet milijardi evra.
Barbara Hendricks SPD Schatzmeisterin Flash-Galerie
Johana Vanka (CDU)
Johana Vanka je najkraće na ministarskoj funkciji. Tek u februaru je preuzela ministarstvo obrazovanja od Anete Šavan koja je morala da ode zbog skandala oko plagijata doktorskog rada. Vanka je bila ubedljiva, tokom svojih retkih javnih nastupa, ali će morati da se izbori sa onima koji imaju veća „prava“ na ministarsku funkciju.
Autor: ARD/DR
Odg. urednica: Dijana Roščić

Нема коментара:

Постави коментар