Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 17. децембар 2013.

Преговори са ЕУ почињу 21. јануара

Прва међувладина конференција ЕУ-Србија биће одржана 21. јануара, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе. Министри ЕУ похвалили напредак Београда и Приштине. Остало је још доста отворених питања, рекао Линус Линкевичиус.
Министри спољних послова земаља чланица ЕУ усвојили су преговарачки оквир за Србију, а како је рекао европски комесар за проширење Штефан Филе прва међувладина конференција ЕУ-Србија биће одржана 21. јануара.

Stefan-File.jpg
Филе је рекао да су сви министри повољно оценили процес нормализацијеодноса Београда и Приштине који је довео до истинског напретка, па је у закључцима управо тако и речено да будући споразум треба да обезбеди даљи повољан развој.
Нацртом закључака Савета министара била су предвиђена два датума - 20. децембар и 21. јануар, а тачан датум, како је објаснио Штефан Филе, одредила је Грчка, чије председавање Европској унији почиње 1. јануара.
"Представници Грчке, која 1. јануара преузима председавање Европском унијом, информисали су нас на министарском састанку да је њихов план да се међувладина конференција са Србијом одржи 21. јануара", рекао је Филе.
На питање зашто конкретан датум није поменут у закључцима Министарског савета, Филе је одговорио да је то ствар о којој формално одлучује Европски савет, кога чине шефови земаља чланица, а који ће се састати 19. и 20 децембра.
"Министри никада до сад нису одлучивали о конкретном датуму, а ја очекујем да Европски савет одреди 21. јануар као званичан почетак преговора са Србијом", најавио је комесар.
"Уколико Србија покаже једнаку одлучност као у процесу нормализације односа са Косовом, не очекујем никаква одлагања у процесу који води ка чланству у ЕУ", нагласио је Филе. 
Председавајући Министарског савета и шеф дипломатије Литваније Линус Линкевичиус рекао је да се радује међувладиној конференцији у јануару.
Похвале за дијалог Београда и Приштине
Он је, на конференцији за штампу у седишту Савета ЕУ, истакао да су министри похвалили напредак Београда и Приштине у дијалогу и препоручили да се настави са напорима, јер је, како је рекао, остало доста отворених питања.
Осим датума почетка преговора, у преговарачком оквиру било је још неколико спорних момената, као што је пуна нормализација односа са Приштином и то у форми правно обавезујућег документа.
Линкевичиус није директно одговорио на питање да ли помињање правно обавезујућег документа значи да ЕУ очекује да Србија на крају преговарачког процеса призна Косово.
"Не треба журити са закључцима. Овде се пре свега ради о процењивању напретка у процесу нормализације Београда и Приштине. Треба прочитати цео документ (преговарачку платформу), у платформи се јасно указује да очекујемо даље кораке у правцу нормализације", рекао је Линкевичијус.
На питање да ли ће преговори са Србијом трајати осам година, као у случају Хрватске, Филе је одговорио да су таква поређења депласирана.
"Темпо преговора зависи од политичке воље и административних капацитета кандидата, а то се разликује од државе до државе", рекао је Филе.
Комесар је нагласио да преговори неће бити компликованији због дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, јер је реч о два паралелна процеса. "Процес нормализације неће захтевати додатно време", објаснио је Филе.
Словачка задовољна текстом препорука за преговоре
Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да је Словачка задовољна текстом препорука о отпочињању приступних преговора ЕУ са Србијом зато што је бољи од полазног документа.
Лајчак је упозорио да ће цео ток приступних преговора Србије пратити и нормализација односа са Косовом. "Нигде није наведено да би Београд морао да призна независност Косова. Очекује се, међутим, да ће до краја тог процеса постићи потпуно регулисање односа Србије и Косова", рекао је Лајчак.
"И стога се очекује да ће поред најтежих приступних поглавља, 23. и 24. које се односе на корупцију и криминал, Србија отворити и последње поглавље, 35. у коме су под 'остало' управо и односи са Косовом", рекао је Лајчак.
Демократска странка и Либерално-демократска партија поздравиле су одлуку о почетку преговора, а стране новинске агенције преносе да је Брисел тако наградио Београд за демократске реформе и напоре да нормализује односе са Приштином.
Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, такође, је поздравио одлуку Европског савета о почетку преговора са Србијом у јануару 2014.
Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек оценила је да је одлука шефова дипломатија ЕУ исправан корак.

Нема коментара:

Постави коментар