Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 9. децембар 2013.

Merkelina CDU glasala za "veliku koaliciju"

Hrišćansko-demokratska partija (CDU) kancelara Angele Merkel danas je, sa dva uzdržana glasa i bez i jednog protiv, glasala za koalicioni ugovor sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) i sa "sestrinskom" Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), odnosno, za vladu "velike koalicije", koja bi trebalo da bude formirana pre Božića.
Za ovako visok procenat saglasnosti u CDU za vladu "velike koalicije", analitičari kažu da je to znak da Merkelova svoju partiju drži sigurno u rukama.


CSU je već dala saglasnost za "veliku koaliciju", a u subotu će, kako je planirano, biti zvanično predstavljen rezultat glasanja polumilionskog članstva SPD i, ukoliko kritički raspoložene socijaldemokrate, takođe kažu "da", onda će 16. decembra Merkelova, šef CSU Horst Zehofer i šef SPD Zigmar Gabijelom i definitivno potpisati koalicioni ugovor.


Dan kasnije će Merkelova u Bundstagu biti izabrana za kancelara i to će biti njen treći mandat.


Ukoliko, međutim, SPD kaže "ne", jedna od opcija bi mogli biti prevremeni izbori, ali i da se CDU/CSU okrene ka partiji Zelenih ili da SPD sa Zelenim i Levicom formira vladu.


Jedna od opcija bi bila i da sama Merkelova, kojoj je "za dlaku" izmakla apsolutna većina na saveznim iizborima 22. septembra, sada formira manjinsku vladu.


Sama Mereklova je danas priznala da koalicioni pregovori o formiranju vlade sa socijaldemokratama za njenu stranku nisu bili jednostavni, već uz kompromise i izrazila žaljenje što liberali na izborima u septembru nisu uspeli da uđu u Bundestag.


- Verujem da su kompromisi, koje smo postigli, održivi - rekla je Merkel.
Ona je istakla da su se najteži delovi pregovora odnosili na pitanje penzije i najniže satnice na saveznom nivou od 8,5 evra, što je bio zahtev SPD.


Merkelova je, pred oko 167 delegata mini-kongresa, naglasila da je demohrišćanima pošlo za rukom da u koalicionim pregovorima sa SPD sprovedu svoju politiku o tome da nema nikakvog poreskog povećanja, kao ni novih zaduživanja.


Mladi CDU

Nemačka kancelarka je odbacila kritike da se koalicionim ugovorom premalo nudi mladim ljudima, ukazujući na planirane povećane investicije u obrazovanje, visoko školstvo i naučno- istraživački rad.
- Sada se konačno mora raditi - rekla je Merkelova i izrazila žaljenje zbog kraja "demohrišćansko-liberalne koalicije".
Ona je poželela da liberali, koje od ovog vikenda vodi mladi, rečiti i ambiciozni Kristijan Lindner, na sledećim izborima uđu u Bundestag, a intenzivniju saradnju sa tom partijom, kojoj je pečat dao bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer, tražila je novoformirana inicijativa "CDU 2017".
Merkelova je odbacila kritike iz sopstvenih redova na temu koalicionog dogovora, naročito kritički raspoloženih, mladih i ambicioznih članova inicijative "CDU 2017", koji traže reformu i partijskog vođstva i sadržaja i, istovremeno, priznala da je CDU u pregovorima sa SPD morala da pravi kompromise.


Нема коментара:

Постави коментар