Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 30. новембар 2012.

ЕУ недостаје визија

Европа пролази кроз економску и политичку кризу и потребно је да се врати вредностима на којима је настала, оцењено на скупу посвећеном некадашњем немачком канцелару Конраду Аденауеру. Унији недостају људи с јасним визијама и стратегијама за решавање проблема, поручено са скупа.

На скупу посвећеном некадашњем немачком канцелару Конраду Аденауеру, оцењено је да Европској унији недостају људи с јасним визијама и стратегијама за решавање проблема. Окупљени су истакли да Европа пролази кроз економску и политичку кризу и потребно је да се врати вредностима на којима је настала Унија.
Skup-Konrad-Adenauer.jpg
Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је приоритет Србије да у што скоријем року отпочне процес активних преговора о чланству с ЕУ, што ће квалитативно оснажити и убрзати реформе и тај процес учинити неповратним.
"Српска влада је спремна да учи из позитивних искустава других земаља и да спроведе све неопходне реформе које ће допринети стварању успешне и снажне државе, која ће бити кадра да буде актер европске политике, а не њена тема", истакла је Грубјешићева.
Она је на скупу "Европа, Немачка, Србија - на који начин нас спаја Конрад Аденауер?", рекла да ЕУ каква је данас није "ни банкомат ни социјална карта", а да чланство у Унији није циљ сам по себи, него нешто што ће природно доћи на крају реформског пута.
Грубјешићева је додала да неки ни данас не схватају оно што је Аденауер говорио, а то је да ниједна европска земља сама за себе не може да гарантује народу жељени стандард, па зато инсистирају на политици изолационизма, што "веома отежава посао оних који се баве евроинтеграцијама".
"Као што се Конрад Аденауер трудио да не понови грешке које су његови претходници чинили, ја ћу се трудити да избегнем паушалне прогнозе и лицитације датумима и да се концентришем на пут који је пред нама", навела је Грубјешићева.
Како сматра потпредседница за европске интеграције, на том путу Србије ка ЕУ доста тога ће зависити од Немачке и Аденауерових наследника, додавши да је збирно искуство европских држава најбољи приручник за спровођење реформи друштва у целини.
Говорећи о Конраду Аденауеру, Грубјешићева је рекла да су он и његови савременици уградили у европски пројекат вредности које треба да чине окосницу данашње ЕУ, а то су сарадња, добросуседски односи и солидарност, које данас несумњиво недостаје.
Она је истакла да је Конрад Аденауер у ситуацији када је Немачка из Другог светског рата изашла разорена, осиромашена, поражена и понижена, увидео прилику и визионарским приступом изградио темеље данашње незамењиве европске нације. Његов сан о снажној Немачкој и моћној и уједињеној Европи тада је изгледао као "далеки идеал и немогућа мисија", додала је Грубјешићева.
Прибићевић: Без решења за западни Балкан
Сарадник Института за друштвене науке и бивши амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић рекао је да Европа нема "интелектуални капацитет ни стратегију" да реши проблем западног Балкана.
Прибићевић је истакао да "морамо бити реални и свесни окружења, наших моћи и прошлости", као што је био и Конрад Аденауер после рата, када је рекао да Немачка не припада истој класи као САД или Велика Британија.
"Европи и Србији данас највише недостају људи с визијом и таквих људи нема већ 20 година", казао је Прибићевић на скупу организованом поводом 15 година постојања Фондације "Конрад Аденауер" у Србији и објављивања прве књиге на српском језику о том немачком канцелару.
Професор на Факултету политичких наука и бивши амбасадор у Француској Предраг Симић указао је на податак да је подршка европским интеграцијама међу грађанима Србије пала на испод 50 одсто и да ће наставити да опада.
Србија пролази кроз озбиљну кризу идентитета, постала је "земља беса, фрустрација, изгубљених илузија", рекао је Симић и додао да Европској унији недостаје јасно препознавање света који се мења.
Аутор књиге "Конрад Аденауер: каријера једног државника" Никола Живковић је рекао да се треба вратити првобитним идејама европског уједињења и да је ренационализација европског простора велика опасност са којом се Европа данас суочава.
Живковић је оценио да у Србији нема јасних стратегија и визија, да не постоји одговорност политичких лидера, што Србију чини "заробљеном у симулацију политичке игре", као и да лидера и политичара "има на све стране", али да недостаје државника као што је био Конрад Аденауер.
Конрад Аденауер био је први послератни канцелар Западне Немачке. На власти је провео период од 1949. до 1963. године, водећи своју земљу кроз послератну обнову, градећи блиске везе са дојучерашњим непријатељима, Француском и САД.

 http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1220756/%D0%95%D0%A3+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0.html

Нема коментара:

Постави коментар