Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 29. новембар 2012.

„Позитивна активна улога мањина у Србији - Војводини, у процесу брже интеграције Србије у ЕУ"

Потпредседник Јаковљев отворио Конференцију „Позитивна активна улога мањина у Србији - Војводини"
Нови Сад, 27. новембар – Потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев отворио је Конференцију „Позитивна активна улога мањина у Србији - Војводини, у процесу брже интеграције Србије у ЕУ", која је данас одржана у покрајинској Скупштини.
Конференција је била посвећена улози националних савета у законом утврђеним областима, дакле информисању, култури, употреби службеног језика, са посебним освртом на образовање. Подржана је од стране Холандске владе из програма "МАТРА", за имплементацију демократских вредности, посредством међународних организација ЕЦПМ, ФИЦДД и ХДИ (Хришћанска Демократска Иницијатива), а одржана је у сарадњи са Скупштином АП Војводине.
Обраћајући се присутнима, потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев указао је на значај и улогу националних савета у областима које су обухваћене данашњом дискусијом и изразио задовољство што је конференција организована у покрајинској Скупштини која је увек била препознатљив партнер свим националним заједницама које живе на овим просторима. « Мени је необично драго да се данашња конференција одржава баш у Скупштини АП војводине, где је у службеној употреби шест језика. Подсетићу вас да је покрајинска Скупштина у прошлом сазиву по доношењу Закона о националним саветима и њиховим формирањем, оформила и основала Заводе за културу националних заједница, да би се цела прича око те теме професионализовала и пре свега деполитизовала. Данас разговарамо о проблемима образовања, инсистираћемо на томе и ту смо ми саговорници Националним саветима, да деца која крену у први разред на мањинском језику седе у школским клупама са својим вршњацима из првог разреда, а не у мешовитим одељењима са старијом децом из трећег разреда. Говорићемо о уџбеницима на мањинским језицима где је ова Скупштина такође добар саговорник националним саветима, јер због малих тиража не постоји интерес издавача да штампају књиге, а ми смо спремни да вам помогнемо у решавању тог проблема, рекао је између осталог, у свом обраћању потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев.
Током дебате, учесници конференције су разменили искуства у раду и функционисању националних савета, истичући да савети имају значајну улогу у изградњи личног интегритета и интеркултуралне свести. Истакнуто је да постоје проблеми које треба решити у складу са законом, а кроз Националне Савете Националних мањина, који су надлежни да то спроведу у оквиру својих сектора и одбора. Ти проблеми се пре свега односе на образовање на матерњем језику мањина, са акцентом на часове веронауке, као и часове природних наука, као што су хемија,физика и математика, затим проблеме са издавањем уџбеника на језицима мањина због малог броја ученика који их користе, као и проблеми са којима се суочавају Цркве (Румунска Ортодоџна црква, Македонска Православна црква, Баптистицка црква, Протестантске и Нео-протестантске цркве. На скупу су говорили и  координаторка пројекта Ленуце Царан, председница Хришћанске Демократске Иницијативе,  Лео ван Доесбург, менаџер спољних послова у организацији ЕЦПМ, Самуил Петровски, директор ЕУС и други.

 http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/?s=Vesti&mak=Vesti&iid=7850

Нема коментара:

Постави коментар