Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 30. септембар 2013.

Без промене власти у Аустрији

Према првим резултатима избора у Аустрији, најјача политичка снага остају социјалдемократе (СПО). На другом месту Народна партија (ОВП). Нова Аустрија нова странка у парламенту. БЗО испао из посланичких клупа. Најизвеснији наставак "велике коалиције" - СПО и ОВП. Излазност 65,91 одсто.
Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) остала је прва политичка снага у земљи, а парламент је добио новог члана - странку Нова Аустрија (Неос), док је из посланичких клупа испао Савез за будућност Аустрије (БЗО).
Austrija Rezultat izboraW.jpg
Према привременим званичним резултатима, СПО је освојио 27,10 одсто гласова и остала је прва странка по броју гласача.
На другом месту је Народна партија (ОВП) са 23,8 одсто гласова, док је трећа политичка снага, која јача од избора до избора, Слободарска странка (ФПО), која је освојила 21,40 одсто гласова.
Док су СПО и ОВП остварили најслабије резултате у послератној историји Аустрије, ФПО је направио најбољи резултат са порастом броја гласача за око четири одсто.
Странка Зелених је на четвртом месту са 11,5 одсто гласова, што је далеко испод циља од 15 одсто.
Затим следи "Тим Штронах", аустријско-канадског милијардера Франка Штронаха, који је добио 5,8 одсто гласова и тиме ушао у скупшинске клупе.
Без иједног посланика, то јест "из места", улазак у парламент успела је странка Неос, која је прешла цензус освојивши 4,8 одсто гласова.
SPO.jpg
Лидер СПО Вернер Фајман
БЗО није успео да се одржи у парламенту, пошто није прешао цензус од четири одсто, већ је освојио свега 3,6 одсто гласова.
Излазност, према Министарству унутрашњих послова Аустрије, на данашњим изборима била је 65,91 одсто, што је за 12,90 одсто мање него 2008. године.
Међутим, путем поште гласало је око 10 одсто гласачког тела, тако да би излазност могла, након коначног пребројавања свих гласова, бити приближна оној пре пет година, када је на биралишта изашло 78,81 одсто грађана.
На основу ових резултата најизвеснији је наставак "велике коалиције", односно актуелне владе СПО и ОВП, које су успеле да задрже већину мандата у парламенту.
Те две странке имају тренутно 97 мандата (СПО 51 и ОВП 46), а за већину у парламенту потребно је 92 мандата. Међутим, не искључује се и могућност неке трочлане коалиције.
Изборна места, која су отворена јутрос у седам сати, затворена су у 17 сати.
Уколико исход гласања буде тесан, одлуку би могли донети гласови предати поштом, који ће бити избројани у понедељак, а коначан резултат биће саопштен у четвртак.
Austrija.jpg
Славље у штабу ФПО
Више од десет одсто, то јест 668.658 гласача затражило је гласачке листиће, како би гласало путем поште, што је нови рекорд.
Након избора, влада у уторак подноси оставку председнику Аустрије Хајнцу Фишеру, који ће је прихватити и истовремено наложити да иста настави послове до полагања заклетве нове владе.
Затим ће председник Фишер обавити разговоре са главним кандидатима партија, а потом ће једном од њих дати мандат за формирање владе.
Резултати избора биће озваничени 16. октобра, а нови сазив парламента моћи ће да заседа први пут 29. октобра, месец дана после избора, када треба да се одрзи конститутивна седница.
Када ће бити успостављена нова влада за сада је неизвесно. Од 1945. године за формирање владе после избора било је потребно у просеку 59 дана.

Нема коментара:

Постави коментар