Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 8. октобар 2013.

Konzervatvni Bavarac ponovo šef bavarske vladе


Horst Zehofer, šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, izabran je danas, u parlamentu u Minhenu, ponovo za predsednika bavarske vlade, sa 100 glasova, od ukupno 176 prisutnih poslanika.
Markantni Bavarac Zehofer, čiji je politički uzor bio legendarni šef bavarske vlade Franc Jozef Štruas, "šepuri" se u poslednje vreme kao nijedan drugi nemački političar, jer je na pokrajinskim izborima u svojoj Bavarskoj, pre nekoliko nedelja, uspeo da vrati "stari sjaj" CSU, osvoji apsolutnu većinu i tako postane veoma moćan u koaliciji sa još moćnijom Merkelovom.


Bivši savezni ministar poljoprivrede Zehofer, koji je u vreme "ptičijeg gripa" sakupio mnoge političke poene, nije baš prema Merkelovoj bio uvek "u rukavicama", tako da ju je u prošlosti znao da kritikuje, a ni sada nemaju baš iste poglede o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike.
 

Zehofer (64) rođen u Ingolštatu u "jednostavnoj porodici" vozača kamiona, od početka sedamdesetih godina do danas, uz mnoge uspone i padove, vinuo do lidera Bavaraca i moćnog partnera Merkelove.
 

Za Zehofera kažu da ga poštuju u Berlinu, za razliku od nekih njegovih prethodnika, a ta činjenica je veoma važna.
 

Mediji tvrde da Zehofer ima šarm i harizmu, ali je i pomalo neuhvatljiv i nepredvidiv političar, koji je imao uspeha u eri bivšeg kancelara Helmuta Kola, zatim kao opozicionar za vreme Gerharda Šredera i danas, kao uspešan partner Merkelove.
 

Da Zehofer ima snagu, iskustvo, talenat za politiku i sposobnost da se "digne iz mrtvih" pokazuje, možda, i jedan važan podatak iz njegovog privatnog života.
Njega su, naime, pre nekoliko godina skoro svi poznavaoci prilika jednostavno bili "otpisali", tvrdeći da je sam sebe diskvalifikovao i izbacio iz visoke politike... sve zbog ljubavne veze s jednom mladom devojkom.
 

Zehofer, katolik, oženjen, otac troje dece, dobio je vanbračnu ćerku sa mladom i lepom Anetom Frelih, što mu je, u njegovoj konzervativnoj Bavarskoj, ali i u Nemačkoj, uzeto za zlo.
 

On je, međutim, uspeo da "okrene list" i pokupi simpatije kada je jasno i glasno rekao da voli svoju decu - sve četvoro - i da želi da preuzme odgovornost i brigu i za svoju najmladju kćerku.
 

Kada je izgledalo da je ovaj Bavarac sve rešio, magazin "Bunte" je objavio intervju Frelihove, koja je tada bila šef kabineta jednog poslanika iz CDU, gde je ona, držeći bebu u naručju, posle višegodišnje "gvozdene ćutnje" progovorila o ljubavi, gorkom kraju i iznenadnom razlazu koji je, kako je rekla, doživela kao giljotinu.
 

Zehoferu su odmah prebacili da ima problema s donošenjem odluka, a to je u politici gadna mana, jer je on, prema rečima mlade žene s bebom, bez obzira na to što je odmah po rođenju deteta "priznao" da svu svoju decu voli, ipak, u poslednjem momentu, iako ju je stalno uverevao da je tu, pored nje, doneo odluku da se "vrati kući".

U celoj toj priči o "ljubavnicima pitomog lica", zrelim ženama, veseloj, voljenoj dečici, visokoj politici i odlukama, povratak kući nije bio kraj špekulacija o Zehoferovoj sposobnosti da odlučuje.
 

Zehofera je, naime, posle te odluke da se vrati svojoj ženi, svemoćni tabliod "Bild", ipak, "uhvatio" kako, ni manje ni više, nego zvoni na vrata bivše ljubavnice.
 

To je samo deo priče o privatnom životu ovog Bavarca, koji se po drugi put nalazi na čelu bavarske vlade, jak kao nekada Franc Jozef Štraus.
 

Iako u zenitu moći, Zehoferu je ovo poslednji mandat na čelu rodne Bavarske, jer se, najavljuju mediji, za pet godina neće ponovo kandidovati na sledećim pokrajinskim izborima.

Нема коментара:

Постави коментар