Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 15. септембар 2013.

ЦСУ освојио апсолутну већину у Баварској

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) садашњег председника Владе немачке савезне покрајине Баварске Хорста Зехофера, освојила апсолутну већину на изборима за покрајински парламент. Избори у Баварској су последњи тест пред савезне парламентарне изборе у Немачкој који се одржавају следеће недеље.
На изборима за покрајински парламент Баварске Хришћанско-социјална унија актуелног председника Владе Баварске Хорста Зехофера освојила је апсолутну већину.
Horst-Zehofer.jpg
Хорст Зехофер
Према првим прогнозама, ЦСУ је освојио 49 одсто гласова, што је 5,5 одсто више него пре пет година. На тај начин, та конзервативна партија може сама да састави владу у Минхену где је протеклих пет година владала у коалицији са Либералима (ФДП).
Либерали су освојили само три одсто гласова баварских бирача и тако уопште неће бити заступљени у парламенту у Минхену.
Највећа опозициона странка, Социјалдемократска партија Немачке (СПД) је добила 21 одсто гласова, 2,4 процента више него пре пет година када су социјалдемократе имале најгори резултат у тој савезној покрајини још од Другог светског рата.
Друге две опозиционе странке, Зелени и Слободни бирачи, освојили су по 8,5 одсто гласова што је мање него на претходним изборима и испод онога што су им до пре неколико дана давале анкете.
Освојивши по два одсто гласова, у Парламент Баварске нису успели да уђу ни странка Левице, ни Пирати. Пирати су прошле године ушли у четири покрајинска парламента у Немачкој постигавши завидне резултате између 7,4 одсто у Сарланду и 8,9 одсто у Берлину (који је такође федерална јединица).
Избори у Баварској су последњи тест за немачке политичке партије пред савезне парламентарне изборе у Немачкој који се одржавају за тачно недељу дана, 22. септембра.
Bavarska-izbori-slavlje.jpg
Славље у Баварској
Најновија испитивања јавног мнења показују да би Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) савезне канцеларке Ангеле Меркел могла да у идућу недељу освоји око 40 одсто гасова, а њен садашњи коалициони партнер Либерали пет одсто.
Ипак, уколико ФДП доживи дебакл сличан данашњем у Баварској, ЦДУ би остаао без коалиционог партнера.
Испитивања јавног мњења објављена крајем ове седмице, показују, међутим, да опозиционе странке - СПД, Зелени и Левица, заједно имају 46 одсто гласова.
Како социјалдемократе и Зелени не желе да праве владајућу коалицију са Левицом, то би значило да реалистична постаје и могућност такозване велике коалиције.
Тај владајући савез конзервативаца и социјалдемократа је постојао између 1966. и 1969. и од 2005. до 2009. и оба пута словио као "нужно зло".
Посебно разочарани притом су били социјалдемократски бирачи јер је њихова странка оба пута била само "млађи" партнер у владама конзервативних канцелара.


1 коментар: