Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 20. октобар 2013.

Победа премијера Јункера

Демохришћанска партија премијера Луксембурга Жана Клода Јункера убедљиво победила на одржаним парламентарним изборима, показали су први званични резултати, саопштени после 55 одсто обрађеног гласачког материјала.
На парламентарним изборима у Луксембургу Демохришћанска партија премијера Жана Клода Јункера убедљиво је победила, показали су први званични резултати, саопштени после 55 одсто обрађеног гласачког материјала.
Luksemburg-Beta-AP.jpg

Демохришћани су освојили 33 одсто гласова, што је пад од пет процената у односу на прошле изборе, али ће и даље имати комотну већину, јер су њихови коалициони партнери социјалдемократи добили око 19 одсто, а опозициона Демократска партија око 18 процената.
На четвртом месту је Партија зелених, која је освојила око 11 одсто гласова.
Јункер се на челу Луксембутга налази од 1995. године и најдуговечнији је премијер у Западној Европи, а готово је извесно да ће владу водити и у наредне четири године.
Сада може да бира између владе левог или десног центра, јер аналитичари сматрају да је најмање вероватно да би социјалдемократи, демократи и зелени могли да формирају велику коалицију и после 18 година изаберу новог премијера.
Гласање у Луксембургу је обавезно, а 240 хиљада људи бирало је 60 посланика из девет странака.
Избори су расписани пошто је Јункер поднео оставку након оптужби да је умешан у скандал са шпијунирањем тамошњих политичара.
Луксембург, који је пре кризе скоро половину буџетских прихода убирао из финансијског сектора, сада трага за новим економским моделом, јер се припрема да 2015. укине тајност банкарских података.
Земља има највећи бруто домаћи производ по становнику у Европској унији. Минимална месечна плата је 1920 евра. У последњих 15 година стопа незапослености порасла је на близу седам одсто, а јавни дуг се утростручио.
Јункерово име везано је за увођење евра као највећег пројекта ЕУ. Критичари кажу да се бавио Европом, као шеф еврогрупе, и да није имао времена за проблеме "код куће".

Нема коментара:

Постави коментар