Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 31. октобар 2013.

"РАВНА ГОРА" ЋЕ ДОНЕТИ ЗЕМЉОТРЕС

- Серија је снимљена држећи се истине. Није ни црна ни бела, него поштена, рекао је Вук Драшковић на претпремијери серије “Равна гора”

Након минута ћутања и одате почасти Александру Тијанићу, у биоскопу Рода у уторак је претпремијерно приказана прва епизода серије “Равна гора”, која на РТС почиње да се емитује 10. новембра.

Огромним аплаузом окупљени, међу којима није био Драган Бјелогрлић који игра Тита, али јесу Небојша Глоговац (Дража Михаиловић), Лазар Ристовски, Матија Бећковић, као и представници бивше власти, Драган Шутановац и Душан Петровић, поздравили су сценаристу и редитеља Радоша Бајића.

- Хвала РТС, пре свега Александру Тијанићу са којим сам се у децембру 2009. године договорио да радимо ову серију - каже Бајић.

- У најгорим околностима, кренули смо храбро, унапред осумњичени и осуђени за дело које нисмо починили. Али осећам да смо победили.

Прича о нападу нацистичке Немачке, слому Краљевине Југославије, али и братоубилачком рату који је уследио, изазваће, верује Вук Драшковић, политички и морални земљотрес у Србији и региону.

- Дуго ће тај земљотрес да траје, али ће допринети слагању тла и постављању свега тамо где му је место - каже Драшковић који је прочитао сценарио свих десет епизода. - Серија је снимљена држећи се истине. Није ни црна ни бела, него поштена, и то ће бити највећи разлог напада који су већ почели од стране оних који жигошу књиге, а да их не прочитају, филмове и серије, а да их не погледају.

Један од наших најзначајнијих драмских писаца, Душан Ковачевић, примећује да је “Равна гора” у продукцијском смислу на светском нивоу.

- После данашње епизоде могу рећи да је ово један од највећих успеха београдске телевизије и Радоша Бајића. Што се тиче суштине, серија је још значајнија. Први пут после 70 година прича се прича која је морала бити испричана одавно. Наш народ ће са овом серијом кренути у основну школу да учи прве и истините часове историје - каже Ковачевић.

Нема коментара:

Постави коментар