Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 10. октобар 2013.

Преминуо Вилфрид Мартенс

Дугогодишњи белгијски премијер и председник Европске народне странке Вилфрид Мартенс преминуо у 77. години. Као премијер водио је девет влада од 1979. и тада је био најмлађи премијер у Европи, до 1992, са паузом од осам месеци 1981. године.
Председник Европске народне странке, дугогодишњи белгијски премијер Вилфрид Мартенс, преминуо је у 77. години у свом дому у Локерену, јављају белгијски медији.
Vilfred Martens.jpg
Мартенс је пре два дана привремено због болести предао дужност председника странке Џосефу Даулу, шефу посланичког клиба Европске народне странке у Европском парламенту.
Вилфрид Мартенс је фламански демохршћанин, који је био дугогодишњи белгијски премијер.
Као премијер водио је девет влада од 1979. и тада је био најмлађи премијер у Европи, до 1992, с малом паузом од осам месеци 1981. године.
Он је један од оснивача Европске народне странке, кровне организације која окупља европске демохршћанске и народне странке, на чијем челу је био од 10. маја 1990. године.
Последњи пут на ту дужност изабран је 2012. године, с циљем да предводи европске народњаке на изборима за Европски парламент следеће године.
Мартенс је 31. августа хитно хоспитализован због проблема са згрушавањем крви, а након десетак дана изишао је из болнице.
Последњи пут се у јавности појавио 21. јула, на свечаности устоличења новог белгијског краља Филипа.

Нема коментара:

Постави коментар