Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 23. октобар 2013.

Србија кључна за поновно уједињење Европе

Процес проширења ЕУ није завршен, а Србија је кључни елемент процеса који ја називам поновним уједињењем Европе, рекао у интервјуу за РТС Франко Фратини. Саветник Владе каже да Брисел мора да схвати да је заједнички интерес да се избегне да овај део Европе остане енклава због тога што је тренутно економска криза.

Први потпредседник Владе Александар Вучић разговарао је са Франком Фратинијем, који је јуче преузео дужност саветника у Влади Србије. Бивши шеф италијанске дипломатије и некадашњи потпредседник Европске комисије помагаће Србији у преговарачком процесу с Европском унијом.

Франко Фратини у интервјуу за РТС објашњава шта га је навело да прихвати позив да постане саветник српске владе, и то без новчане накнаде.

Прихватио сам, јер сам, и као шеф италијанске дипломатије и као потпредседник Европске комисије, радио на томе да се Србија што више приближи европским интеграцијама.

Моја је била идеја о безвизном режиму, која се показала веома успешном. Радио сам на томе да на снагу ступе Прелазни трговински споразум и Споразум о придруживању, јер као Италијан могу да разумем, боље него други, колико је важно да Србија буде напредна, стабилна, демократска земља. Имам обичај да кажем: све је то наш заједнички интерес, а не поклон Србији и Србима.

Сећам се да сте управо ви 2009. рекли тадашњој српској влади да је прави тренутак да поднесе захтев за чланство у Европској унији. Како бисте оценили напредак на европском путу од тада?

Остварен је огроман напредак. Ако се присетим Србије од пре десет година када сам дошао у прву посету, могу да кажем да се ваша земља потпуно променила, то је сада други свет - постоји свест да земља нема алтернативу чланству у Европској унији.

Покренуте су важне реформе и у неким случајевима већ су у српском парламенту усвојени реформски закони. Сада морамо да кренемо да их спроводимо, јер је то кључно за успех Србије.

Чини се дакле да је чаробна реч - реформе.

Тачно, реформе, јер су оне неопходне за добробит становника Србије, а не за корист Брисела. Потпуно се слажем када слушам првог потпредседника Владе када говори о томе да би скора будућност могла да подразумева жртвовање и напоран рад, то је неопходно.

Потпуно је исправно када он каже: Мораћемо да се жртвујемо да би Србија била напреднија, стабилнија и демократскија.

Премијер Дачић верује да ће наша земља бити следећа чланица. Потпредседник Владе Вучић очекује да ће Србија постати чланица Европске уније 2020. Да ли се слажете с њиховим очекивањима?

И ја то очекујем, јер би убрзање процеса приступања Србије имало домино ефекат на све земље у региону. Ако Србија оствари добре резултате и све друге земље биће охрабрене да раде боље.

Слажем се, Србији треба да се помогне, треба да буде охрабрена и подржана у преговарачком процесу који ускоро почиње.

Од вас се очекује да највише помогнете у преговарачким поглављима 23 и 24, која се тичу правосуђа, односно слобода и безбедности, што су ваше области рада. Који је задатак српске владе најхитнији?

Сматрам да је ваш устав у највећој мери у складу са европским стандардима. Поменуо бих три неопходне ствари: прва је независност правосуђа. Ја сам долазим из правосуђа, веома добро знам да су независност и правосуђе две стране истог новчића.

Морају се отклонити било какве сумње да су судије и тужиоци под утицајем политичких странака. Друга је борба против корупције. Она није лака, али гарантује оквир који је привлачан за стране улагаче.

Италија улаже у Србији, "Фијат" је успешан инвеститор, јер вам верујемо. Али, борба против корупције важна је и за обичне људе, јер њихов свакодневни живот погађа корупција на ситно. Трећа је, по мени, борба против организованог криминала.

Много пута сте били код нас и рекла бих да сте веома добро обавештени о ситуацији. Осим што имате савете за нас у Србији, да ли имате неки савет за супротну страну, за европске званичнике?

Мој савет би био: хајде да сматрамо Србију великом шансом за Европу - то је отворено тржиште, то су људи који припадају нашој породици, историјски, правно и политички гледано Србија је већ део Европе. Хајде да идемо напред отвореног ума, јер мислим да ће становници Србије схватити да морају да ураде свој домаћи задатак.

И Брисел мора да схвати да је наш заједнички интерес да избегнемо да овај део Европе остане једна енклава због тога што је тренутно економска криза или што постоји умор од проширења у неким чланицама, па нису спремне за тај процес.

По мени, процес проширења није завршен, а Србија је кључни елемент тог процеса који ја називам поновним уједињењем Европе.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1425114/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%BA%D1%99%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5.html

Нема коментара:

Постави коментар