Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 18. октобар 2013.

Nemački konzervativci i socijaldemokrate saglasni za početak pregovora

Zvaničnici iz stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i iz Socijaldemokrata (SPD) saglasili su se danas da naredne sedmice počnu zvanične pregovore o formiranju velike koalicione vlade.


Lider SPD Zigmar Gabrijel je u obraćanju novinarima nakon tročasovnog sastanka u Berlinu rekao da su pregovarači iz njegove partije jednoglasni u podršci za početak razgovora sa Merkelovom.

Analitičari navode da se time povećavaju šanse da će Gabrijel dobiti podršku i najskeptičnijih članova partije, koji će se sastati u nedelju, 20. oktobra, radi konačnog glasanja o razgovorima.


Učesnici današnjeg sastanka iz obje stranke smatraju da bi razgovori potom mogli početi u sredu, 23. oktobra. Očekuje se da bi razgovori o formiranju velike koalicije mogli trajati između jednog i dva meseca.


- Uvereni smo da možemo pronaći najosetljivija rešenja za obe strane i najbitnije za zemlju, čak i po najspornijim pitanjima - istakao je Gabrijel.

Zigmar Gabrijel sa svojim timom uoči sastanka sa delegacijom CDU

Stranka Merkelove i njihovi partneri partija Hrišćansko-socijalistička Unija (CDU) osvojili su najviše glasova na izborima prošlog meseca, ali u nekoliko pokrajina nisu dobili potrebnu većinu, zbog čega moraju da traže koalicionog partnera.


SPD, koja je bila u vladi sa Merkelovom tokom njenog prvog mandata od 2005. do 2009. godine, smatrana je favoritom za razgovore o koaliciji od okončanja izbora. 
Međutim, nakon propasti razgovora između Merkelove i stranke Zelenih, pregovori o formiranju druge "velike koalicije" postali su neizbežni.


Slična koalicija imala bi neophodnu većinu u oba Doma nemačkog parlamenta Budenstagu i Bundesratu.

Нема коментара:

Постави коментар