Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 1. новембар 2013.

Конрад Аденауер- демохришћански темељ ЕУ илити оно што десничари у Србији не (желе да) знају



Постављена слика
„Патријарх“ Немаца К. Аденауер би први канцелар СР Немачке. Као саоснивач Хришћанске демократске уније и као верујући хришћанин, са послератним лидерима је Европску унију „утемељио“ на хришћанству. Он је доказ да велика времена рађају велике људе.
Постављена слика
Конрад Аденауер
Конрад Аденауер је рођен као у религиозној римокатоличкој породици 1876. г. у Келну. Дипломирао је права и политичке науке 1900. г. 
Постављена слика
Градоначелник Келна
Аденауер беше градоначелник Келна око Првог светског рата када после рата спаси Келн Аденауеровим- посебно замешеном хлебу. Ту је остао све до дана када је Хитлер дошао да посети Келн... Иначе, је био 1922-33 и председник Пруског државног већа
Постављена слика
Под нацизмом
Као политичар који није подржавао Хитлера, живот му је за време нацизма висио о концу. Посебно када су на Хитлера вршени атентати- тада би се испитивали сви ненацистички политичари.
Постављена слика
Савезни канцелар
После рата је градоначелник Келна. Саоснова Хришћанску демократску унију. На послератним изборима 1949. поста Савезни кенцелар и ту оста до 1963. Усмерио је Немачку ка западним победницима да би утемељио демократију и денацификовао Немце. 
Постављена слика
Привредно чудо
Министар привреде у Аденауеровој влади беше Лудвиг Ерхарт који утемељи социјално-тржишну привреду у Немачкој- привреда која је тржишна, али и пази и на социјалну једнакост. Последица тога би чувено „привредно чудо“- васкрс Немачке у привредну силу.
Хришћанска демократија
Хришћанска демократска унија је странка која обједини римокатоличке и протестантске демохришћане. Она је постсекуларна реакција на секуларизам (који замагли гледиште да је человек икона Бога) што даде за последицу Аушвиц и индустријско убијање.
Постављена слика
Демохришћанска Евроспка унија
Оци осниваоци Европске уније (Аденауер, де Гол, де Гаспери, Шуман...) су поучени искуствима безбожништва, поуспоставили савремену Европу на темељима (демо)хришћанства и толеранције; посебно де Гол и Аденауер измирењем на миси у Ремсу.
Постављена слика

Аутор: 
Марко Маленчић

Нема коментара:

Постави коментар