Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 9. фебруар 2013.

Манастир Дечани под опсадом албанских екстремиста

Руководиоци Општине Дечани и екстремне групе Албанаца желе да се пробију до манастира да би протестовали пред њим. КФОР и полиција блокирају кордонима приступ манастиру.
Због претњи руководства општине Дечани и групе Албанаца које већ данима организују демонстрације у овом граду против манастира Високи Дечани, а посебно због њихове намере да данас протестују пред самим манастиром, игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава одлучио је да затвори капије манастира за све посетиоце, први пут у току последњих 13 година. Приступ манастиру је блокиран снажним снагама полиције и КФОР-а уз учешће италијанских карабињера.
Већ данима манастир Високи Дечани мета је демонстрација које се одржавају у оближњем граду и изложен је опасности и великом притиску, најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлуке да се потврде имовинска права манастира. Овакво понашање које је директно у супротности са владавином права доживљава се као отворена претња светињи која је на листи Светске културне баштине УНЕСКО и која је већ четири пута до сада оружано нападана од стране оних који данас форсирају ову кампању. Према речима архимандрита Саве Јањића, игумана манастира Високи Дечани, намера демонстраната јесте да пред манастиром поставе плакате са увредљивом садржином, пре свега натпис ОВО ЈЕ НАШ МАНАСТИР - ДАЉЕ РУКЕ ОД НАШЕ ЗЕМЉЕ! и слично.
Игуман Сава наводи да су се на досадашњим протестима појављивале пароле и слогани да манастир Дечани није српски већ албански, да су монаси на силу окупирали манастир и многе друге нечасне оптужбе које имају за циљ отимање ове светиње, њене имовине и протеривање монаштва Српске Православне Цркве. Имајући све ово у виду, реч је о владавини терора у овој општини из које се сада покушавају протерати последњи преостали Срби, монаси, јер су сви други српски становници Дечана протерани одмах након рата. Игуман Сава још истиче да су ове акције праћене огромном медијском кампањом албанских медија, које гледаоце свакодневно засипају најневероватнијим неистинама с циљем да подстакну етничку и верску мржњу, иако је манастир за време рата помагао и албанским избеглицама и снажно позивао на поштовање права свих људи и мир у региону.

Нема коментара:

Постави коментар