Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 31. јануар 2013.

Ministarstvo rada: Prijaviti slučajeve otpuštanja trudnica

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pozvalo je danas poslodavce da ne otpuštaju trudnice, a na građane i same trudnice apelovalo da takve slučajeve prijave nadležnoj Inspekciji rada.
 http://www.novimagazin.rs/public/photos/30/30975/255x160_30975-trudnjaca.jpg
 
"Svi mi kao građani treba da prijavimo takve slučajeve i da ohrabrimo trudnice oko sebe da, ako su to doživele, prijave Inspekciji rada, da bi lakše mogli da rešavamo pojedinačne slučajeve", kazala je agenciji Beta državna sekretarka u resornom ministarsvu Brankica Janković.

Ona je istakla da otpuštanje trudnica u Srbiji nije masovno, ali da javnost svakako treba da reaguje i da se pobuni.

"To nije masovna pojava, ali dovoljno je da jedna trudnica doživi tako nešto pa da se javnost uzburka. Svi smo na istom zadatku da sprečimo ovakvu pojavu", kazala je državna sekretarka.

Ona je poslodavcima poručila da otpuštanjem trudnica otežavaju borbu protiv bele kuge, kao i da je pravno gledano, ukoliko trudnici nije istekao ugovor o radu, a uručen joj je otkaz, njen povratak na posao neminovan.

"Ako je istekao ugovor na određeno vreme onda poslodavac jeste u pravu, ali mislim da bi svi poslodavci trebalo da razmisle o stanju te žene, kao i o tome da svi mi snosimo odgovornost za stanje u našoj zemlji", kazala je Janković.


autor: DjO izvor: Beta

 http://www.novimagazin.rs/vesti/ministarstvo-rada-prijaviti-slucajeve-otpustanja-trudnica#.UQp9gRSmbfQ.twitter
 

Нема коментара:

Постави коментар