Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 27. децембар 2015.

Merkel sa naslovne strane


Angela Merkel je „Ličnost 2015. godine“ po izboru magazina „Tajm“. Njujorška redakcija na sva usta hvali politiku nemačke kancelarke, ali komentator DW-a Feliks Štajner stvari vidi malo drugačije. 

 
Znate li koga je magazin „Tajm“ proglasio za „Ličnost godine“ 1938, 1942. i 1979? Znate li ko je 2015. završio iza Angele Merkel na drugom mestu? S odgovorima na ta pitanja mogla bi se napraviti zgodna galerija gnusnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti: Adolf Hitler, Josif Staljin, Ajatolah Homeini i Abu Bakr al Bagdadi, vođa terorističke organizacije „Islamska država“.
Magazin „Tajm“, dakle, ne želi samo da odlikuje one dobre, plemenite i lepe. Biraju se jednostavne one osobe koje, po percepciji redakcije njujorškog „Tajma“, imaju najveći uticaj na svetska zbivanja – kako pozitivno tako i negativno.

Posebne vrednosti pastorove ćerke 

Naravno da redakcija „Tajma“ smatra da je Angela Merkel napravila samo dobre stvari – to pokazuje i lepa, počasna titula: „Kancelarka slobodnog sveta“ – naslovu na aktuelnom izdanju. Ta titula ipak na drugoj strani ne predstavlja nešto izvanredno. Broj država u kojima šefica vlade nosi titulu „kancelarka“, relativno je mali.
Redakcija „Tajma“ u svom bombastičnom obrazloženju, navodi mnogo toga dobrog: spominje se „nepokolebljivo moralno rukovođenje čitavim jednim kontinentom“ – u krizi u Ukrajini, krizi evra, prihvatanju bezbrojnih izbeglica i borbi protiv terora nakon napada u Parizu. Može se čitati i o specifičnom, drugačijem kanonu vrednosti, zato što je Merkel ćerka jednog pastora: „Humanost, dobrota i tolerancija“. Da li bi iza toga mogli da stanu i grčki penzioneri i nezaposleni?

Steiner Felix Kommentarbild App Feliks Štajner, DW
Najlepši je sledeći odlomak: „Retko kada se može posmatrati proces u kojem se neki lider 'odriče' starog, mučnog identiteta“. Otvoreno ostaje, nažalost, ko tu koga muči. Možda više neka politički leva grupa boljestojećih intelektualaca iz neke zemlji koja jedva da prima izbeglice? U Nemačkoj se, u svakom slučaju, poverenje birača u Angelu Merkel ubrzano smanjuje. Na mukama su pre svih nemački gradovi i opštine koje moraju i dalje da primaju izbeglice, a ne znaju gde da ih smeste. Ali mi ćemo u tome uspeti, kaže kancelarka.
Jaz unutar EU kao nikada do sada
Mnogim evropskim komšijama mnogo simpatičnija je bila „stara“, predvidljiva Nemačka, nego velika sila s pečatom Angele Merkel. Postizanje kompromisa nije bila jača strana ovogodišnje nemačke EU-diplomatije – ni po pitanju Grčke, a pogotovo ne kad je reč o izbeglicama. Mađarski premijer Orban prebacuje kancelarki „moralni imperijalizam“, a on ima sve više saveznika. Angelu Merkel očigledno ne impresionira oštra kritika njenog kursa. Rezultat toga je da je Evropska unija u decembru 2015. politička celina koja je sposobna da deluje – ali samo na papiru. Da li je to dobar način upravljanja?
Redakciju magazina „Tajm“ o svemu tome ne mora da brine. Oni su za „Ličnost godine“ proglašavali i osobe sasvim drugog kalibra. Oni u Njujorku jednostavno na kraju godine imaju cilj da proizvedu izdanje novina koje će dobro da se prodaje. Ipak, ne može se poreći određena fascinacija velikim društvenim eksperimentom Angele Merkel – pogotovo kada sve opušteno pratite s one strane Atlantika, a ne iz srca Evrope.

 http://www.dw.com/sr/merkel-sa-naslovne-strane/a-18909359

Нема коментара:

Постави коментар