Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 31. децембар 2015.

АФП: Меркел најутицајнија личност у 2015. години

http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/angela_merkel_4_5.jpg 
 Немачка канцеларка Ангела Меркел
 
ПАРИЗ: Немачка канцеларка Ангела Меркел је, по избору новинара француске агенција АФП, најутицајнија личност у 2015. години. На другом месту личности које су највише утицале на светска дешавања нашао се руски председник Владимир Путин, на трећем папа Фрања, а за њима следе грађани Париза и лидер Исламске државе Абу Бакр ал Багдади.
 
 
Своје место на листи добили су и кандидат за номинацију Републиканске партије за председника Доналд Трамп, премијер и бивши министар економије Грчке Алексис Ципрас и Јанус Варуфакис, као и амерички државни секретаар Џон Кери и шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф.
Меркелова је, како објашњава АФП, својом политиком отворених врата привукла око милион избеглица у Немачку током 2015. године.
За избеглице из Сирије и Авганистана она је била "мама Меркел" иако су, истовремено, поједине њене колеге из Европе и странке биле мање гостопримљиве, а неке чак и отворено критиковале долазак избеглица.
Она се показала као лидер Европе и економске кризе у Грчкој заузевши чврст став у време када је крајње левичарска влада те земље одбијала мере штедње како би спасила своју економију и место у ЕУ.Председник Русије Владимир Путин, након прошлогодишњег првог, заузео је друго место на листи личности које су највише утицале на светска дешавања у претходној години.
Иако су га светски лидери игнорисали и 2014. године увели санкције Русији због украјинске кризе, Путин је успео да се ове године наметне када је било речи о горућим светским проблемима.Према оцени француских новинара, председник Сирије Башар ал Асад дугује свој политички опстанак војној подршци Русије, а два савезника су постала неопходна једна другом за окончање рата у Сирији.
Новинари АФП-а истакли су и да је Папа Фрања, пореклом из Аргентине,  значајно утицао на решавање тешких питања из свог родног подручја, од помирења САД и Кубе до остваривања напретка ка успостављању мира у Колумбији.Такође, он је био активан на глобалном нивоу, што је показала и његова "храбра" турнеја по Централној Африци у циљу модернизовања и отварања Католичке цркве.
Парижани су се, такође, нашли на овој листи након што је 1.5 милиона становника тог града изашло на улице престонице после терористичких напада на "Шарли Ебдо" у јануару ове године у којима је убијено 17 особа.Париз су, подсећа агенција, поново напали припадници Исламске државе у новембру ове године када је погинуло 130 особа.
С друге стране, лидер Исламске државе Абу Бакр ал Багдади био је махом невидљив током године, али је ИС проширила своју "смртоносну кампању" ван територије коју контролише у Ираку и Сирији и појачала присуство у Либији, оцењује АФП.Такође, ИС је преузела одговорност за обарање руског авиона изнад Синаја у Египту.
Бурманска продемократска политичарка и лидерка опозиционе странке у Мјанмару Аун Сан Су Цхи се, такође, нашла на списку најутицајнијих након што је прогласила победу на парламентарним изборима у тој земљи после скоро 30 година демократских борби.Своје место на листи, такође, заузео је конзервативни и провокативни бизнисмен Доналд Трамп који, оцењује АФП, делује као да га је немогуће свгрнути с врха републиканских анкета и могао би да  буде главни противник демократском кандидату Хилари Клинтон на председничким изборима САД 2016. године.
Након њега следе Ципрас и Варуфакис као симбол отпора мерама штедње, прописаним Грчкој као лек због катастрофалних вишегодишњих финансијских малверзација.Иако је Ципрас морао да одустане од својих кључних изборних обећања, партија Сириза постала је узор крајњој левици у Европу међу којима је и странка Подемос из Сспаније.
Ове годину фудбал је био у центру светске пажње због "погрешних" разлога након што је Међународну фудбалску федерацију (Фифа) потресао корупциони скандал, а одлазећи председник Фифе Сет Блатер засенио је спортска дешавања и тако добио своје место на листи.Амерички државни секретар Џон Кери и шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф деле последње место на списку најутицајнијих личности у претходној години након што су постигли "историјски споразум" о иранском нуклеарном програму.
"Понекад се дипломатијим, стрпљењем и упорношћу може наћи решење и за најсложенија питања", поручили су новинари АФП-а.
(Танјуг)

 http://www.dnevnik.rs/svet/afp-merkel-najuticajnija-licnost-u-2015-godini

Нема коментара:

Постави коментар