Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 14. новембар 2015.

Страначки пуч против Меркелове

МИГРАНТСКА криза без преседана, која месецима тресе Европу, могла би да прогута немачку канцеларку Ангелу Меркел. Неспоразуми и неслагања око политике према избеглицама из Африке и са Блиског истока међу чланицама владајуће коалиције у Берлину, можда и не би учинили да канцеларки "догори до ноката", али, су управо њени демохришћани били кап која прелива чашу. Намеће се питање да ли је њена сопствена политика, била, у ствари погрешна процена коју сад плаћа тако што јој најближи политички сарадници отказују послушност и љуљају канцеларки фотељу? Да ли је Меркелова саму себе саплела?
Лавина критика која већ више од месец дана стиже из редова њених демохришћана у најразвијенијој покрајини Баварској, прети да отвори јаз по линији Минхен - Берлин, кроз који ће пропасти садашња власт у Немачкој с Ангелом на челу.
"Побуну" предводе тројица најмоћнијих демохришћана из Баварске: Хорст Зехофер, шеф Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) - сестринске странке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) која постоји само у овој покрајини - Волфганг Шојбле и Томас де Мезијер, савезни министри финансија и унутрашњих дела.
Можда је највеће изненађење приредио Де Мезијер, као надасве лојалан Меркеловој. Наложио је Савезном заводу за миграцију да новопридошле из Сирије више не признаје аутоматски као избеглице по Женевској конвенцији, већ да им се дозвола боравка изда само на годину дана, а забрани, до сада листом практиковано, спајање породица.
ПРЕТЊЕ СТИЖУ ИЗ БАВАРСКЕ БУДУЋИ да је Баварска на југу и прва на удару мигрантског таласа који пристиже у Немачку преко Балкана, тамошњи премијер Хорст Зехофер, кренуо је још почетком октобра у отворени конфликт с Ангелом Меркел, претећи да ће затворити федералне границе. Одмах потом, запретио јој је и тужбом Уставном суду.
Из хуманитарних разлога, али и да би немачким институцијама олакшала мукотрпан посао, Ангела Меркел је крајем августа за сиријске избеглице суспендовала процедуру из Даблинског споразума. Стотине хиљада њих, ушло је од тада у Немачку, а међу њима има оних који се лажно представљају као Сиријци, јер им је успех скоро загарантован, пише Дојче веле. Транзитне земље ЕУ, које би у ствари биле надлежне за избеглице - Грчка, Мађарска, Хрватска, Словенија и Аустрија - једноставно их пуштају да прођу. Зашто да не? Људи су хтели у Немачку, а Немачка их је примала. Де Мезијер и компанија, сада желе томе да стану на пут. Влада је под све већим притиском да заустави реку избеглица.
Да би противник канцеларке Меркел, међутим, добио "људски лик", на површину је гурнут Шојбле, најстарији члан владе и једини који је, од пада Берлинског зида, непрекидно на владајућим функцијама. Што је још маркантније, Шојбле је вечити канцеларски кандидат, блиски сарадник Хелмута Кола и вишедеценијски посланик Бундестага. Због свега овога, каже се да је за многе демохришћане већ постао носилац наде.
- Де Мезијер и Шојбле су, јасно је, потпуно другачијег мишљења од Меркелове - сматра Криштоф Швенике, главни и одгворни уредник магазина за политичку културу "Цицеро".
- Пуч се већ догодио. Догађа се у овом моменту.
БИРАЧИ Својом доследном политиком отворених врата, Меркелова је против себе окренула скоро две трећине бирачког тела, тако да би сада за њу гласало само 34 одсто грађана!
Политиколог Карл-Рудолф Корте има, међутим, другачије мишљење: "Меркелову и сада, као и раније, штити њен панцир популарности". Корте сматра да Ангела суверено влада. "Ко једну такву особу покуша да сруши, пашће заједно с њом", каже Корте. Бонски аналитичар Тилман Мајер сматра да је Меркелова у дефанзиви, али да ни издалека није "сабијена у ћоше", а камоли да стоји тик пред развлашћењем.
Како год да се даље буде љуљала позиција Ангеле Меркел, непобитно је да је отварајући границе она постала талац сопствене политике. Притисак који Меркелова не буде издржала, прелиће се по целом континенту, упозоравали су још почетком јесени, политички аналитичари. Ситуација на Старом континенту, у међурвремену се усложнила многим елементима, међу којима је и отварање скандинавске руте. А, сви путеви, у овој кризи, не воде у Рим, него у Берлин.
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.479.html:576674-Stranacki-puc-protiv-Merkelove

Нема коментара:

Постави коментар