Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 5. новембар 2015.

Програм Српске конзервативне странке (1914)

I.

Унутрашња политика

а) Државни систем.

Конзервативна Странка, почивајући на идеји да развој политичкога и правнога живота у држави има да се врши законским и еволуционим путем, ставља себи у задатак да ради на промени садашњег устава, који је донесен на неправилан и једностран начин.

Конзервативна Странка ће тежити да се кроз тај нови устав спроведу ова начела конзервативизма:

Код устројства владалачке власти:

Начело високога монарховога ауторитета обезбеђенога прерогативама, које му пропадају као представнику монархизма и од којих владалац, пошто су те прерогативе не њгова права већ његове дужности, мора, саобразно Уставу земаљском, чинити употребу.

Код устројства законодавне власти:

Дводомни систем с тим да Сенат, као горњи дом, буде тако састављен да, бар у већини чланова својих, представља стално и независно тело, како би могао бити озбиљан и користан регулатор између владаоца и Народне Скупштине;

a)      Као једна од последица увођења дводомнога система биће: да се функције Државнога савета сведу једино на расправљање административних спорова;

б)      Да би чланови законодавних тела, Сената и Народне Скупштине, били што независнији у својој законодавној улози, као и да би се обезбедила политичка моралност њихова, Конзервативна странка ће тражити да се чланови искључе из свих материјалних послова са државом (као што су нпр. државне набавке, концесије итд.) за време трајања њиховога мандата.

Код устројства управне (административне) власти:

Начело ауторитета власти у свим гранама државнога живота, које је начело подлога реда и сигурности у земљи као и јемство против сваког демагоштва у држави.

У вези са овим Конзервативна странка ће радити на решењу чиновничкога питања на овим двема главним основама: прво, да се побољшањем њиховога данашњега и сувише зависнога положаја, чиновници заштите од сваке самовоље, и друго да се, ипак, претпостављеним државним органима обезбеди над потчињеним службеницима довољна власт у интересу реда и дисциплине у државној служби.

Код устројства судске власти:

Начело судске независности обезбеђене на првом месту судиском непокретљивошћу и таквим системом постављања и унапређивања судија који ће, у том државном послу, спречити свако партизанство, гарантујући постављање и унапређивање у судској струци најисправнијим и најспремнијим правницима.

Питање о јавном правозаступништву у Србији, Конзервативна странка скинуће с дневног реда на тај начин што ће радити на томе да се ова помоћна судска служба преустроји на модерној основи и да се правозаступнички ред, што се дисциплине и његовога угледа тиче, стави под старање и надзор Правозаступничке Коморе.

Конзервативна странка трудиће се да се, у вези са питањем о јавним правозаступницима преустроје Апелациони судови и Суд Касациони тако, да парничари излазе и пред те судове на расправу заједно са својим правозаступницима, онако како је то урађено и у другом културном свету.

Код устројства војске:

Конзервативна странка ће се трудити да, на систему сталнога кадра, непрекидно ради на материјалном снажењу војске као и њеном моралном снажењу развијањем идеје о дисциплини и идеје о њеном високом позиву.

ц) Законодавство

Пошто је Конзервативној странци крајњи циљ морално и материјално благостање српскога племена, како би оно и међународној заједници било елеменат мира и културе, то ће се Конзервативна странка старати да се доносе закони који ће обезбедити постигнуће тога циља.

Морално благостаније народа.

Црква: Конзервативна странка ће се нарочито старати, да се преуреди стање свештеничкога сталежа, како би свештеници, припадајући својом службом само цркви и олтару, могли бити у правом смислу верски учитељи народа, подижући хришћански дух његов. Али, Конзервативна странка ће одржавати уопште начело верске трпељивости.

Школа: Исто тако Конзервативна странка ће се старати да побољша и положај учитеља у народним школама, како би се они што више и што боље одали своје учитељском позиву.

Материјално благостање народа.

Имајући у виду да се главни привредни извор Србије налази у земљораду и сточарству, Конзервативна странка ће се трудити да, подесним законима, осигура опстанак и напредовање земљорадника, а специално, малих поседника којима је државна потпора најпотребнија.

II

Спољашња политика

Односно спољашње политике Србије, Конзервативна странка ће имати увек, и нарочито, пред очима народносне задатке Србије. У том погледу она ће водити на првом месту рачуна о интересима српскога народа и имајући у виду стварне чињенице и односе у светској политици, тражити за осигурање речених интереса, наслона и на оној страни на коју те чињенице и ти односи упућују.“

 

Србија. Орган Српске конзервативне странке, бр.2, 20. април 1914.

Извор: Српска десница у 20. веку, Књ. 2, Преглед конзервативних идеја и покрета / Живојин Ђурић, Драган Суботић.- Београд:  Институт за политичке студије, 2006 (Београд : КИЗ Центар). 
75-77 стр.

Нема коментара:

Постави коментар