Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 19. октобар 2012.

Конгрес Европске народне партије. Поглед из Букурешта


17.10.2012. - У Букурешту се одржава конгрес Европске народне партије, најутицајније политичке снаге Старог Света. У румунској престоници окупиле су се најзначајније политичке фигуре ЕУ: канцелар Ангела Меркел, председник Европске комисије Хозе Мануел Барозу, премијер Шпаније, Пољске, Луксембруга, Португалије, Мађарске, Бугарске и Чешке, као и руководиоци десничарских странака свих земаља чланица ЕУ. На дневном реду је економска криза у Европи, перспективе федерализације ЕУ, као и проблеми везани за леву Ренесансу у евопској политици.

Европски десничари не могу да рачунају на топао пријем у румунској престоници, што и објашњава напоре организатора да их ограде од сукоба са грађанима: први пут у последњих 20 година бирачи земље су морали директно да се суоче са тим да њихов глас ништа не значи, да се све важне одлуке доносе у Берлину, Вашингтону или Бриселу.

Букурешт није Атина и не треба очекивати прејака испољавања народног незадовољства и масовне нереде, али пре неколико месеци било је немогуће претпоставити да и овде може да се нађе толико евроскептичара, спремних да организују демонстрације против Европске народне партије. Њен конгрес се већ пореди са конгресима Комунистичке партије Румуније из доба Чаушескуа.

Мишљење Германа Греја, генералног секретара Демохришћанског савеза:

- Конгрес треба да утврди нови базични програм нашег уједињења, савеза демохришћанских партија Европе. Овај програм је у многоме резултат рада Демохришћанске странке. Документ одражава наш однос према социјалној тржишној економији, однос према ЕУ као стабилизационој унији. У његову основу је положен принцип јачања наших позиција, повећања конкурентности Европе у целини.

Главни догађаји самита европских десничара планирани су за 17. и 18. октобар. Сви са нетрпљењем очекују изјаве Ангеле Меркел, Хозеа Мануела Барозуа и Трајана Бесескуа, као и резултате избора за новог председника Европске народне партије.

Извор: Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»

Нема коментара:

Постави коментар