Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 19. октобар 2012.

Завршен конгрес Европске народне партије у Букурешту

http://www.epp.eu/grfx/adAreaPresidency.jpg

БУКУРЕШТ –У Букурешту је завршен дводневни конгрес Европске народне партије (ЕПП), на коме је у присуству 27 званичних делегација из европских земаља и институција изабрано ново руководство највеће групе у Европском парламенту.
Првог дана конгреса, у среду, за председника ЕПП на нови трогодишњи мандат поново је изабран Белгијанац Вилфред Мартенс, док је другог дана, у четвртак, за генералног секретара изабран Шпанац Антонио Лопес-Истурис, као и десет потпредседника, јавила је румунска агенција Ађерпрес.
Скупу је присуствовао велики број званичника ЕУ и шефова држава и влада европских земаља, међу којима су били председник Европске комисије Жозе Мануел Баросо, лидер групе ЕПП у Европском парламенту Жозеф Дол, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Европског савета Херман ван Ромпеј, пољски премијер Доналд Туск.
Мартенс је након реизбора истакао да његова партија неће толерисати нападе на демократске вредности, стандарде и владавину права и да те вредности морају да поштују сви представници румунског народа.
Он је, с тим у вези, рекао да би поновна борба против председника Трајана Басескуа, чију је смену раније затражио парламент, била велика грешка, истичући да је сада важно да се успостави равнотежа у односу председника и владе.
Учесници конгреса су расправљали и о „новој политичкој платформи” која би обухватила кораке које треба предузети у будућности, посебно у циљу превазилажења кризе.
Конгресу ЕПП у Букурешту присуствовала је и чланица председништва Уједињених региона Србије (УРС) Сузана Грубјешић.
ЕПП окупља 73 странке десног центра из 40 земаља. Г17 ПЛУС, стожерна партија УРС-а, придружена је чланица ЕПП што је највиши статус који у ЕПП може имати организација из земље која није чланица ЕУ.
Танјуг
објављено: 19/10/2012
 Преузето:
 http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Zavrsen-kongres-Evropske-narodne-partije-u-Bukurestu.sr.html

Нема коментара:

Постави коментар