Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 20. јун 2013.

Tруднице, породиље и деца мораjу имати потпуну заштиту

 

БEOГРAД - Пред посланицима републичког парламента у jулу ће се наћи нови закон коjи ће трудницама, породиљама и деци до 18 година аутоматски омогућити да имаjу оверене здравствене књижице и потпуну здравствену заштиту, наjавио jе данас председник парламента Небоjша Стефановић.

Oн jе обjаснио да су пронађена средства у фонду за здравствено осигурање и да ће све труднице, породиље и деца до 18 година имати оверену књижицу без обизра на то да ли раде и да ли им послодавци уплаћуjу доприносе.

Председник парламента jе на конференциjи за новинаре у Скупштини Србиjе рекао да ће разговарати са свим посланичким групама, али да не очекуjе да неко може бити против таквог закона и да веруjе да ће се нова решења већ у jулу спроводити.

Према његовим речима, закон ће предвиђати и оштре казне како за оне у здравствени установама, тако и у фонду за непоштовање закона и неће бити дозвољено да се на било коjи начин изманипулише с његовом применом.

Стефановић jе указао да се тако убудуће више неће дешавати да труднице и породиље не могу да овере здравзствену књижицу и да буду принуђене да и у поодмаклоj трудноћи иду од шатера до шалтера.
“Tиме смо угрозили будућност земље, а земља коjа не води рачуна о своjоj будућности ниjе озбиљна земља. Србиjа jе озбиљна земља”, поручио jе Стефановић наводећи да jе то решење само корак напред ка томе да сваки човек у земљи буде здравствено и социjално збринут.

Директор фонда Mомчило Бабић рекао jе да су средства за те категориjе становништва пронађена у оквиру постоjећих, иако ће она можда бити и умањена ребалансом буџета, као и да ће за то на годишњем нивоу бити потребно издвоjити око 500 милиона динара.

Истичући да jе ово важан тренутак у унапређењу здравствене заштите грађана, Бабић jе рекао да се тиме показуjе како социjално одговорна власт може да унапреди ситуациjу.
“Oве категориjе не смеjу да трпе”, поручио jе Бабић, наводећи да ће све књижице бити оверене месец дана након ступања на снагу закона.

фото Танјуг, M. Jелесиjевић (архива)

http://www.tanjug.rs/novosti1/90841/trudnice--porodilje-i-deca-moraju-imati-potpunu-zastitu.htm

Нема коментара:

Постави коментар