Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 20. јун 2013.

EPP: Neophodne dalje mere štednje

 
Na samitu EPP (Evropska narodna partija) u Beču, u završnoj deklaraciji se ističe da "napori u cilju budžetske konsolidacije moraju imati prioritet ka jačoj evropskoj privredi", i naglašava da su održive investicije u suprotnosti s neodgovornim pravljenjem dugova.
EPP je ukazala da građani i dalje osećaju posledice krize i da su suočeni sa značajnim izazovima, među kojima je glavni prioritet rešavanje nezaposlenosti mladih.

Strukturalni problemi sve više ugrožavaju održivi razvoj u Evropi, konstatuje se u deklaraciji bečkog sastanka, i dodaje da je potrebno stimulisati rast u cilju obezbeđivanja globalne konkurentnosti Evrope i stvaranja novih radnih mesta u čemu regioni imaju posebno važnu ulogu.

Regionalni i lokalni razvoj je odlučujući za uspešnu agendu rasta, konstatuje EPP i zahteva smanjenje birokratije po pitanju malih i srednjih preduzeća.

Novi rast biće moguć samo povećanom proizvodnjom i boljim obrazovanjem za sledeće generacije, naglašava EPP i predlaže razmatranje načina za bolju koordinaciju između obrazovnih sistema i potreba tržišta rada.

Samit EPP se tradicionalno održava pre Evropskog saveta koji okuplja šefove država i vlada svih zemalja članica EU. Više od polovine članova Evropskog saveta dolazi iz EPP - najveće i najuticajnije evropske političke grupacije.
 

Samitu u Beču prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, a među učesnicima su bili nemačka kancelarka Angela Merkel, mađarski premijer Viktor Orban, grčki premijer Antonis Samaras, premijer Finske Jurki Katainen, predsedavajuća EU irski premijer Enda Keni, kao i predsednik Evropske Komisije Žoze Manuel Barozo.

Merkelova je na skup EPP došla poslednja, sat i po posle početka zasedanja.

EPP okuplja 74 stranke iz 40 država, predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, šefove država i vlada 14 zemalja EU, šest šefova država i vlada zemalja koje nisu članice EU i 13 članova Evropske komisije. EPP je najveća grupa u Evropskom parlamentu.

Pred početak Samita EPP oko 50 demonstranata protestovalo je protiv politike štednje EU. Oni su nosili transparente s natpisom „Napolje Merkelova“ i „Omladina bez budućnosti“.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=20&nav_category=1262&nav_id=724900
 

Нема коментара:

Постави коментар