Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 29. јул 2012.

Из говора Конрада Аденауера од 24. марта 1946.

Према тумачењу програма ЦДУ - а, личност се по свом постојању и значају налази испред државе.
Достојанство човека, његова слобода и самосталност одређују границе моћи државе, али и њену оријентацију. Човекова слобода не подразумева непостојање граница и самовољу, она сваког обавезује да у упражњавању сопствене слободе има у виду своју одговрност према суграђанима и целом народу.
Суштинска основна реченица програма наше партије, реченица од које полазе све премисе нашег програма, јесте кључна мисао хришћанске етике: човек поседује јединствено достојанство и вредност сваког човека је незаменљива.
Из нашег основног става произилазе следеће мисли о односу између појединца и државе: држава не поседује неограничену моћ, њена моћ је ограничена досотојанством и неотуђивим правима човека. Већина нема произвољно и неограничено право над мањином. Мањина такође има права и обавезе: једнако право, правну сигурност и признавање основног значаја породице за народ, право жене на слободан избор у професионалном и јавном животу.
Мислим да из мог досадашњег излагања произилази зашто се називамо хришћанским демократама. Хришћанским демократа се зовемо због тога што смо дубоког убеђења да само демократија, која своје корене има у европском и хришћанском погледу на свет, у хришћанском природном праву, у основама хришћанске етике, може да оствари велики задатак васпитања немачког народа и његов поновни успон. Називамо се унијом због тога што желимо да све који живе на овој територији ујединимо у политичком раду без обзира на њихову веросповест.
Аденауер, Конрад: Избор из говора од 1917. до 1967. Приредио Ханс - Петер Шварц. Штутгард, 1975.

 Др. Јохан Кристијан Кеке, Хришћанско -демократска идеја, Основни принципи, историја, организација, Фондација Конрад Аденауер, 2008, 36 стр

Нема коментара:

Постави коментар