Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 11. април 2015.

Холандски Парламент признао геноцид над Јерменима, Асирцима и Грцима




Хаг 10. априла 2015. - Холандски Парламент је донео неопозиву резолуцију којом је признао геноцид над Јерменима, Асирцима и Грцима од стране отоманских Турака за време Првог светског рата. Резолуцију, коју је поднео члан Парламента Јоел Вордевинд из Хришћанске странке јединства, подржала је већина странки.
 „Сврха ове резолуције је да се призна да је постојао геноцид над Јерменима као и над Асирцима,“ рекао је Вордевинд и „да приближи турску владу Јерменији. Ово је значајан сигнал Холандског Парламента турској власти да призна своје радње у прошлости. Надам се да ће ово довести томе да се ове две земље приближе једна другој и помире.“
Јерменија је са своје стране 24. марта 2015. признала геноцид исте власти над Асирцима. Године 2007. стручњаци по питањима геноцида утврдили су да је постојао геноцид над Асирцима и Грцима, да би 2010. г. Шведска признала асирски, грчки и јерменски геноцид.
Геноцид над Асирцима, Грцима и Јерменима починили су отомански Турци за време Првог светског рата, између 1915. и 1923. г. Тврди се да је у овом покољу страдало 750.000 Асираца, 500.000 Грка и 1,5 милион Јермена.
Идок је геноцид над Јерменима свуда познат и углавном службено признат, мање се зна о асирском и грчком геноциду, мада се ова два геноцида не могу одвојити од јерменског геноцида пошто су извршени у исто време и од стране исте идеологије. Геноцид над Асирцима, Грцима и Јерменима је један и  исти, пошто је то био геноцид над хришћанима.
До овог тренутка Асирци су подигли споменике геноциду у девет градова у свету.

Извор: OCP (Р.Ракић)

 http://www.spc.rs/sr/holandski_parlament_priznao_genocid_nad_jermenima_asircima_grcima

Нема коментара:

Постави коментар