Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 28. јул 2014.

Конгресмен критикује Обаму због геноцида над хришћанима у Ираку

Републикански конгресмен из Вирџиније Френк Волф оптужио је Обамину администрацију што игнорише геноцид над ирачким хришћанима, рекавши у четвртак да се „управо брише хришћанство какво познајемо у Ираку“.

„Сматрам да је геноцид оно што се дешава хришћанској заједници у Ираку,“ рекао је у говору у Представничком дому. „Такође сматрам да је то злочин против човечности. Где је Запад? Где је Обамина администрација? Где је Конгрес? Тишина је заглушујућа.“
Ово је други пут ове недеље да је републиканац Волф ово питање изнео у јавност. У уторак је подсетио председника да су чланови Конгреса у јуну упутили писмо у име двеју странки у коме траже да америчка власт „активно сарађује са ирачком централном владом и са курдистанском регионалном владом и даје приоритет додатној подршци за безбедност угроженог становништва, посебно ирачке древне хришћанске популације,“ -  позив који он још није послушао.
Обамина администрација „треба да има исту храброст какву су раније имали председник Буш и ондашњи државни секретар Колин Пауел када су изјавили да се догађа геноцид у Дарфуру,“ закључивши: „Време је да се сад делује.“
Према писму које је добио од некога са терена у Ираку, „све мосулске цркве и манастире заузео је ИСИЛ. Има их око 30. Крстови су скинути са њих. Многе су запаљене, уништене и похаране. Многе друге су постале центри ИСИЛ-а. Уништене су гробнице сунита, шиита и хришћана у Мосулу. Ово уништавање прети свим древним локалитетима, као што је гроб пророка Јоне који је уништен прошле недеље, према изјавама новинара.“
Републиканац Волф додатно позива администрацију да проговори о злочинима против човечности који се чине над ирачким хришћанима, и жели да Обама обезбеди да хуманитарна средства иду преко проверених хуманитарних агенција и  да се охрабри курдска влада у напорима да заштити мањине.
Пре три године он је представио закон на основу којег би се изабрао специјалан изасланик за верске мањине Блиског истока, који би био изгласан с подршком обе странке, али није било успеха.
 „И када разговарамо са верским вођама у овим земљама (Блиски исток), они не разумеју зашто сад Америка не говори у њихово име,“ напомиње конгресмен.
Извор: OCP
http://www.spc.rs/sr/kongresmen_kritikuje_obamu_zbog_genocida_nad_hrishtshanima_u_iraku

Нема коментара:

Постави коментар