Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 24. јул 2014.

Меркелова никад популарнија

Немачка канцеларка Ангела Меркел популарнија је него икада, показује објављена анкета Института за истраживање јавног мњења "Форса". Према подацима испитивања, 62 одсто Немаца поново би се одлучило за њу када би директно могли да бирају канцелара.
"Позитивни извештаји о посети Светском фудбалском првенству и њен 60. рођендан су још једном подигли њен углед", прокоментарисао је директор "Форсе" Манфред Гилнер резултате ове анкете, преноси Танјуг.
Angela-Merkel.jpg

Вицеканцелар Зигмар Габијер, шеф Социјалдемократске партије (СПД), добио би свега 11 одсто гласова у евентуалној трци за канцеларско место.
Чак би и припадници и традиционални бирачи његових социјалдемократа дали глас Меркеловој, а не њему.
Анкета показује да би 39 одсто традиционалних бирача СПД-а гласало би за Меркелову, као канцелара, а свега 31 одсто њих за Габријела.
У Немачкој се ни канцелар, ни председник државе не бирају директно.
Канцелар се, без дискусије, бира у Бундестагу на предлог председника државе, тајним гласањем и уз могућност три круга гласања. 
Од популарности Меркелове профитирали су и њени демохришћани, тако да би за њих, када би у недељу били избори, гласало 43 одсто Немаца, два одсто више него у прошлој анкети.
Левица, настала спајањем наследника бивших источно-немачких комуниста и странке WАSG, која је нарочито омиљена међу сиромашнијим слојевима немачког друштва, добила би 10 одсто гласова.
Исту судбини имали би и Зелени, на чијем челу је некада био бивши шеф немачке дипломатије Јошка Фишер.
Левица и Зелени једине су сада две опозиционе немачке партије.
Евроскептички расположена "Алтернатива за Немачку", која се, између осталог, залаже за укидање евра и повратак немачке марке, ушла би у Бундестаг са пет одсто гласова.
Либерали бившег шефа дипломатије Гвидае Вестервелеа, би и даље остали ванпарламентарна стртанка, са свега три одсто гласова.
Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1656384/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0.html

Нема коментара:

Постави коментар