Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 21. август 2012.

Preambula: Demohrišćanska politika za Nemačku XXI veka


 http://www.e-slovo.net/images/thumbs/0000519_250.jpeg

Svesni svoje odgovornosti pred Bogom i pred ljudima, mi, hrišćanske demokrate, ovim načelnim programom iznosimo svoje vrednosti i ciljeve, pružajući ujedno i odgovore na izazove našeg vremena.
CDU je narodna stranka centra. U njoj su još i danas žive one političke struje od kojih je nastala posle 1945. godine: hrišćansko - socijalna, liberalna i vrednosno konzervativna. Našu osnovnu ideju čini hrišćanska slika čoveka i njegovo nedodirljivo dostojanstvo, iz čega proizilaze i osnovne vrdnosti, a to su sloboda, solidarnost i pravičnost. Težimo ispravnim odnosima među ovim vrednostima.
U svetu koji se neprestano menja naš zadatak i dalje ostaje povezivanje ovih vrednosti i stvarnosti, i delovanje u skladu s tim. Svest o čovekovoj grešnosti štiti nas od opasnosti ideologizacije politike i ukazuje nam na njene granice.
Demohrišćanske unija postavila je suštinske smernice u istoriji Savezne Republike Nemačke. Danas se sa istom odlučnošću suočavamo sa izazovima XXI veka.
Nakon 1949.godine, CDU je sa svojim suštinskim odlukama o smernicama svoje politike, kao što je socijalno - tržišna privreda, povezanost sa Zapadom i evropske integracije, postavila temelje slobodnom, pravednom i dinamičnom razvoju naše zemlje.
Uprkos otporu, CDU je ustrajala na ponovnom ujedinjenju Nemačke. A kad se ta mogućnost ponudila, pod vođstvom CDU - a pošlo nam je za rukom da, posle gorkih decenija podeljenosti, u miru i slobodi dovršimo ujedinjenje naše domovine. Nemačka može biti ponosna na ono što je postigla. CDU je dala značajan doprinos ovom uspešnom razvoju događaja.
Namčka je po prvi put u svojoj istoriji okružena samo prijateljima i partnerima. Veliki doprinos ovome dali su naši prijatelji u Americi i Evropi. Nikada pre san osnivača ujedinjene Evrope nije bio tako blizu: Evropa ujedinjena u miru i slobodi, privredno snažna, socijalna i spremna da preuzme veću odgovornost u svetu. Poverenje i pouzdanost vode nas daljem ujedinjavanju i razvoju našeg kontinenta.
Ovakav privredni i društveni system koji se zasniva na slobodi i odgovrnosti, naš je model međunarodne politike stvaranja svetskog poretka. Globalizacija zahteva novu dimenziju socijalno tržišne privrede i pruža mogućnost određivanja globalnih socijalnih i ekoloških standarda.
S obzirom na izazove 21. veka potrebno je novo shvatanje bezbednosti. Ono u jednakoj meri obuhvata unutrašnju i spoljnu bezbednost u svetu u kojem neprestano nastaju nove pretnje, ali i socijalnu sigurnost u uslovima globalizovane privrede i demografskih promena, kao I koheziju našeg društva i izvestnost da ćemo i u budućnosti živeti u okruženju dostojnom života, koje svaka generacija čuva za onu narednu.
Želimo da Nemačku povedemo napred jačajući građanske vrednosti i vrline koje su našu zemlju učinile uspšnom.
Cilj i misao vodilja za nas jeste Nemačka kao društvo otvorenih mogućnosti u kojem građani žive slobodno i sigurno. To je Nemačka koja predstavlja simbol zalaganja i uspeha. Želimo da u društvenom centru svoje čvrsto društveno uporište nađu i oni koji su do sada iz njega bili isključeni. Ključ ka boljim mogućnostima na tržištu rada nalazi se prvenstveno u jednakim obrazovnim mogućnostima i u učenju tokom čitavog životnog veka.
Naša etička uverenja i naše bogato iskustvo daju nam snagu i političku svest za usmeravanje i vođenje Savezne Republike Nemačke u duhu slobode, pravičnosti, sigurnosti i otvorenih mogućnosti za sve ljude. Na tim temeljima delujemo zajedno s građankama i građanima naše zemlje za srećnu budućnost.


  Programska načela CDU usvojena na XXI kongresu partije Hanover 3. i 4. decembar 2007.
 SLOBODA I BEZBEDNOST Programska načela CDU za Nemačku, Fondacija Konrad Adenauer, Beograd, 2009. str 8 - 9

Нема коментара:

Постави коментар