Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 23. новембар 2016.

Ангела Меркел се кандидује за четврти мандат


 
Немачка канцеларка Ангела Меркел (Фото Танјуг) 

БЕРЛИН - Немачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је да ће се кандидовати за четврти мандат на изборима 2017. године, објавили су немачки медији, преноси Дојче веле.
После вишемесечних спекулација, Меркелова је данас рекла својим партијским колегама у Хришћанско-демократској унији у Берлину да је спремна да води партију на изборима следеће године.
Она се налази на челу Немачцке од 2005. године и сматра се најмоћнијим европским лидером.
Недавно је изјавила да осећа дужност да служи својој земљи и Европи и тиме додатно подстакла спекулације да ће се поново кандидовати и на савезним изборима 2017. године.
„Желим да испуним свој задатак као немачка канцеларка, који са једне стране подразумева да служим народу Немачке, али и укључује рад на кохезији и успеху Европе”, рекла је Меркел упитана шта су њене краткорочне, а шта дугорочне обавезе јавља АП, преноси Танјуг.

Меркелову подржава 55 одсто Немаца

Више од 55 одсто Немаца подржава кандидатуру Ангеле Меркел (62) за немачког канцелара, док је 39 одсто против, показало је истраживање Емнид агенције објављено данас, преноси Ројтерс.
Меркел, која управља највећом европском економијом, ужива и међународно поштовање, о чему говори податак да ју је одлазећи председник САД Барак Обама назвао „изванредним савезником”.
Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД и растућа подршка десничарским партијама у Европи, утицала је на то да се Ангела Меркел сматра бастионом западно либералних вредности.
Ипак, њена прошлогодишња одлука да отвори границе за око 900.000 миграната, углавном из разних зона на Блиском истоку, разљутила је многе њене бираче и смањила њену популарност.
Немачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је да ће се кандидовати за четврти мандат на изборима 2017. године.
Она се налази на челу Немачке од 2005. године и сматра се најмоћнијим европским лидером, а недавно је изјавила да осећа дужност да служи својој земљи и Европи – преноси Танјуг.

Меркелова очекује најтежу кампању од уједињења Немачке

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је управљала државом кроз неколико глобалних криза, изјавила је вечерас да ће настојати да освоји четврти мандат на општим изборима наредне године, али и да очекује најтежу кампању од уједињења Немачке 1990.године, преносе агенције.
Меркел је после састанка са руководством њене Хришћанско-демократској унији, партије десног центра, казала да је дуго размишљала о томе да ли да се опет кандидује, али да је спремна да се поново бори за место канцелара.
„Дуго сам размишљала о овој одлуци јер сам већ 11 година овде”, рекла је она и истакла да ће настојати да очува друштво и избегава мржњу.
Према њеним речима, инсистираће и на демократским вредностима, слободи и поштовању за све људе.
У случају да поново буде изабрана, Меркелова ће имати велике одговорности - од разговора са представницима Велике Британије о изласку из ЕУ, преко смиривања тензија у Турској и унапређењу односа са новоизабраним председником САД Доналдом Трампом.
Како се наводи, највећи изазов би вероватно био интеграција избеглица са Блиског истока у подељено друштво и очување Европе као моћне економије.
Меркел је рекла да ће се залагати за демократске вредности и начин живота, али и да очекује снажне изазове „и са леве и са десне стране политичког спектра”.
Први пут изабрана је за канцеларку 2005. године, а уколико победи на изборима следеће године и остане на том месту цео мандат, изједначиће се са својим ментором Хелмутом Колом, који је на месту канцелара провео 16 година.
Тачан датум избора у Немачкој још није одређен, али се претпоставља да ће бити одржани између 23. августа и 22.октобра следеће године, преноси Танјуг.

Ангела Меркел – од Колове „политичке ћерке” до немачке канцеларке

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је вечерас да ће се кандидовати за четврти мандат на изборима 2017. године, а ако у томе и успе изједначиће се са Хелмутом Колом који држи рекорд по дужини времена проведеног на месту канцелара - од 1982. до 1998. године.
Меркел, која управља највећом европском економијом, ужива и међународно поштовање, о чему говори податак да ју је одлазећи председник САД Барак Обама назвао „изванредним савезником”.
Ангела Меркел је рођена 1954. године у Хамбургу у породици евангелистичког свештеника.
Одбранила је докторат из квантне физике, а касније је радила као хемичар на научној академији у Источном Берлину.
Дуго су је сматрали „политичком ћерком” бившег немачког канцелара Хелмута Кола, од кога се касније оградила.
До 36 године није имала никакве везе са политиком, а 1989.године учествовала је у демократском преврату, рушењу Берлинског зида и уједињењу Немачке, након чега је постала портпарол Владе.
Два месеца пре уједињења Немачке придружила се Хришћанско - демократској унији, а три месеца касније постала је министарка омладине у Влади Хелмута Кола.
Меркелова је први пут изабрана за канцелара Немачке 2005.године, а реизабрана на изборима 2009. и 2013. године.
Последњих 16 година, она је председник Хришћанско-демократске уније.
Британски магазин „Форбс” прогласио ју је другом најмоћнијом особом на свету, што никада није пошло за руком ни једној другој жени.
Амерички часопис „Тајм” изабрао је Ангелу Меркел за личност 2015. године. Тада је први пут после 29 година ова престижна награда додељена жени.

http://www.politika.rs/scc/clanak/368246/Angela-Merkel-se-kandiduje-za-cetvri-mandat

Нема коментара:

Постави коментар