Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

недеља, 21. јун 2015.

Za vrh Merkelove CDU gej brak (još) nije pravi

Rukovodstvo nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) odbacilo je zahteve koalicionih socijaldemokrata i opozicije da se potpuno legalizuje homoseksualni brak.

"Na prezidijumu smo se na kraju saglasili da nećemo preduzimati dodatne korake koji bi išli dalje od onoga što je dogovoreno koalicionim sporazumom", izjavio je danas generalni sekretar CDU Peter Tauber posle sednice vrha partije u Berlinu na kojoj su i pojedinci iz CDU tražili izjednačavanje.
Nije brak i nema usvajanja dece
U Nemačkoj je homoseksualnim osobama omogućeno da sklope građansku zajednicu, ali je termin braka u pravnom smislu i dalje rezervisan isključivo za zajednicu muškarca i žene, a postoje i razlike u pogledu prava na usvajanje dece. U većini praktičnih pitanja, poput poreza ili naslednog prava, homoseksualna zajednica je izjednačena sa brakom, ili je u toku proces donošenja odgovarajućih zakona.
Od kako su se Irci 22. maja na referendumu odlučili za promene ustava koje bi omogućile da brak ubuduće bude sklapan bez obzira na pol, rasprave o statusu homoseksualnog braka ponovo su se razbuktale i u Nemačkoj.
Tauber je ukazao da je vlada prošle sedmice donela odluku o brojnim merama koje treba da spreče diskriminaciju istopolnih zajednica, ali je dodao da dodatne mere u ovom trenutku nisu planirane.
"Poznato je da i u našoj partiji o toj temi postoje sasvim različiti stavovi", rekao je Tauber, dodajući da je CDU spremna da i dalje diskutuje o toj "visoko emotivnoj temi" i to sa poštovanjem prema drugačijem mišljenju.
Potpredsednica poslaničke grupe CDU u parlamentu Nadine Šen izjasnila se za to da brak bude omogućen i homoseksualnim parovima, što traže političari iz SPD, Zelenih i iz partije Levica.
http://mondo.rs/a799970/Info/Svet/Vrh-CDU-ostaje-protiv-izjednacavanja-homoseksualne-zajednice-i-braka.html


Нема коментара:

Постави коментар