Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

четвртак, 5. јун 2014.

O čemu će razgovarati Vučić i Angela Merkel

Henri Bone, direktor Fondacije Konrad Adenauer izrazio je očekivanje da će glavne teme predstojećeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu biti situacija u Srbiji posle poplava, ekonomske reforme, evrointegracije Srbije, normalizacija odnosa s Prištinom, kao i ono što Berlin očekuje od Beograda.
Henri Bone
Bone je, na konferenciji na temu "Nemačko-srpski odnosi u kontekstu evropskih integracija Srbije i krize u Ukrajini", rekao da će Merkelova sigurno pitati Vučića kako namerava da ostvari napredak u sprovođenju reformi, kao i da će mu poručiti da nema vremena za gubljenje.

On je kazao i da veruje da će Merkelova formulisati očekivanja Nemačke od Srbije, i to u vidu neke vrste nastavka, odnosno preciziranja ranije iznetih očekivanja koja je u sedam tačaka izneo poslanik vladajuće CDU Andreas Šokenhof prilikom posete Beogradu.

Bone je naglasio da nemačka kancelarka verovatno neće davati nikakve savete premijeru Srbije jer će to biti, kako je rekao, "razgovor između jednakih".
Vučiću će, prema Boneovim rečima, sigurno biti zanimljivo pitanje nemačkih investicija u Srbiji, a Merkelova će objasniti koji su uslovi u Srbiji dobri, a koji loši za ulagače.
Angela Merkel

Bone je, takođe, ocenio da je vlada Srbije svesna da Nemačka može biti pouzdan partner, "ali to će biti samo ako i Srbija bude pouzdan partner".

To, kako je naveo, znači da obećanja moraju da se ispune i evropske vrednosti da se poštuju, a posebno kada je reč o demokratiji, slobodi medija i javne kritike jer su to evropske vrednosti koje utiču i na političke odnose Beograda i Berlina.

Bone je izrazio uverenje da će Merkelova reći Vučiću da u narednim godinama želi da vidi na delu ono što je on obećavao tokom predizborne kampanje i nakon što je imenovan za premijera.

"Vučić je na početku (mandata), obećavao je puno, a vidimo već sad dešavanja koja nisu dobra, kao i ona koja su dobra", rekao je on.
Aleksandar Vučić

Na pitanje učesnika sastanka Foruma za međunarodne odnose, održanog u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji, da li će razgovor Merkelove i Vučića biti oštar i da li će među temama biti i stav Srbije prema ukrajinskoj krizi, energetska politika i medijska situacija, Bone je odgovorio da ne očekuje negativnu atmosferu.

"Moguće je da će se razgovarati o pitanju Krima i Ukrajine, ali ne verujem da će se tražiti od Srbije da se jasnije pozicionira po tom pitanju", rekao je on.

Govoreći o pitanju blokade izgradnje Južnog toka, Bone je izrazio uverenje da to nije konačno rešenje, da taj problem može da se reši i da će strane uspeti da zajedno iznađu neki kompromis.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/471045/O-cemu-ce-razgovarati-Vucic-i-Angela-Merkel

Нема коментара:

Постави коментар