Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

субота, 7. јун 2014.

Словачка уставом штити брак мушкарца и жене

БРАТИСЛАВА - 
Словачка ће од септембра и Уставом штитити брак искључиво као заједницу мушкарца и жене, пошто је парламент на иницијативу словачких демохришћана усвојио амандмане на највиши законски акт земље.

"Брак је јединствена заједница мушкарца и жене. Словачка свестрано штити брак и помаже му", стоји у изменама, док је до сада Устав говорио само о заштити родитељства и породице.
Хришћански демократски покрет успео је да издејствује у среду те измене и Уставом спречи евентуалне истополне бракове захваљујући договору с владајућом странком СМЕР премијера Роберта Фица, у замену за подршку неким другим законима.
Илустрација morguefile.com
Илустрација morguefile.com
Премијер Фицо синоћ је након што је парламент дефинисао брак искључиво као заједницу мушкарца и жене настојао да ублажи бојазни ЛГБТ активиста.
"Закон о породици већ штити брак. Сада то само уставно-правно дефинишемо. Желим јасно да кажем да то неће имати никакве последице нити ће узнемиравати људе који имају другачији став и живе другачије", казао је Фицо словачкој агенцији ТАСР.
ЛГБТ организације осудиле су нову уставну дефиницију брака и најавиле да ће се жалити Уставном суду.
"Тај корак је најодвратнија трговина у политици од настанка самосталне Словачке", казала је једна од организаторки Геј параде у Братислави Романа Шлезингер, и додала да ће се ЛГБТ активисти обратити Уставном суду.
Шлезингерова је упозорила да се тиме Словачка издваја из тренда у Европској унији и уопште на Западу, где су у неким земљама одобрени истополни бракови.

Извор  : http://www.rtv.rs/sr_ci/evropa/slovacka-ustavom-stiti-brak-muskarca-i-zene_492635.html

Нема коментара:

Постави коментар